latinica  ћирилица
16/04/2019 |  21:11 ⇒ 21:12 | Autor: SRNA

Episkop Fotije: Otac Porfirije bio je propovjednik ljubavi Hristove

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije rekao je večeras u Zvorniku, na predavanju povodom velikog pravoslavnog praznika Vaskrsa, da je otac Porfirije nositelj blage vijesti, propovjednik Јevanđelja Hristova i ljubavi Hristove.
Episkop Fotije - Foto: SRNA
Episkop FotijeFoto: SRNA

- Teologija i učenje oca Porfirija sastoji se u tome da čovjek treba da zavoli Boga, da zavoli Hrista i samim tim će zavoljeti i druge ljude, čime će biti nosilac te ljubavi i misije - rekao je episkop Fotije.

Episkop Fotije je dodao da je misija i poruka oca Porfirija, to njegovo osnovno učenje, jako bitno za Srpsku pravoslavnu crkvu, za sve narode svijeta, jer je ta njegova poruka univerzalna.

Ističući da se u našem narodu malo zna o ocu Porfiriju, koji je Grk, episkop Fotije je rekao da bi poslije ovog predavanja vjernici trebalo da znaju mnogo više o ovom svetitelju.

- Otac Porfirije je učitelj ljubavi, koji nam pokazuje da Vaskrs potvrđuje pobjedu dobra, pobjedu ljubavi nad zlom i nad onim što je loše i nedostojno čovjekovog života - Vaskrs je pobjeda vječnoga života i svega onoga što je dobro - naglasio je vladika Fotije.

Prema njegovim riječima, učitelj te filozofije upravo je starac Porfirije, kao i mnogi drugi svetitelji koji su propovijedali da je vaskrsenje Hristovo i vaskrsenje svih ljudi pobjeda života nad smrću, što je ujedno i vaskršnja poruka.

Vladika Fotije je rekao da je otac Porfirije veliki svetitelj, sveti starac, Svetogorac, koji živi, može se slobodno reći, u našem vremenu i koji je podario velike duhovne darove.

Sveti Arhijerejski sabor carigradske Patrijaršije je 2013. godine u Diptih svetih unio i starca Porfirija Svetogorca.

Predavanje je organizovala Svetosavska omladinska zajednica Zvornik.