latinica  ћирилица
16/04/2019 |  22:30 ⇒ 22:32 | Autor: RTRS

Predstavljena knjiga "Crnjanski-biografija jednog osećanja" Mila Lompara

Promocija knjige "Crnjanski - biografija jednog osećanja" autora Mila Lompara, koja govori o njegovom položaju u srpskoj kulturi, održana je večeras na Filozofskom fakultetu na Palama.
Promocija knjige "Crnjanski - biografija jednog osećanja" Mila Lompara - Foto: SRNA
Promocija knjige "Crnjanski - biografija jednog osećanja" Mila LomparaFoto: SRNA

Profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu Milo Lompar podsjetio je da je knjiga izašla prošle godine, da predstavlja jednu vrstu duhovne biografije najvećeg modernog srpskog pisca Miloša Crnjanskog.

- To znači da ne pretresa svaku činjenicu njegovog života, nego dotiče one činjenice i događaje koji su igrali presudnu ulogu u oblikovanju njegovog kulturološkog lika. To znači njegov položaj u kulturi koji je važio u vremenima pre Drugog svetskog rata i posle, a u nekom smislu važi i danas - naveo je Lompar koji je i predsjednik Zadužbine Miloša Crnjanskog.

Lompar je rekao da je pokušao da otkrije niti koje vode od pisca i njegovog unutrašnjeg osjećanja do njegovog položaja u kulturi, a preko toga do nečeg univerzalnog što dotiče novu situaciju unutar svjetske književnosti, tako da je pravio paralele i u tom pravcu.

Prema njegovim riječima, u svojim knjigama o Crnjanskom, a napisao ih je četiri, pokušavao je da iz različitih uglova osvijetli ovu neuporedivu ličnost srpske kulture.

Profesor sociologije kulture Zoran Avramović iz Srbije rekao je da knjiga govori o izuzetnom studiju, naučnom ogledu o Crnjanskom i da je to jedno istraživanje koje nije tipično, nije biografsko ispitivanje života i djela Crnjanskog već pokušaj da se kroz psihologiju ličnosti njegovog djela i mjesta u društvu osvjetli njegovo mjesto u srpskoj kulturi.

- Ova knjiga je značajana zbog toga što nam osvetljava jednog od najvećih srpskih pisaca na jedan poseban način, a to je njegovo mesto u književnosti, u politici i Kraljevini Јugoslaviji i njegovo mesto u srpskoj književnosti. U tom smislu knjiga je značajna zbog samog pisca i zbog osvetljavanja vremena u kome je on živeo - istakao je Avramović.

On je dodao da to nije knjiga samo o Crnjanskom već o Kraljevini Јugoslaviji, o Srbiji, srpskom narodu, inostranstvu gdje je proveo 25 godina, ta slika je izuzetno upotpunjena vezom pisca i vremena u kome je on živio.

Istoričar književnosti Milo Lompar rođen je 19. aprila, 1962.godine u Beogradu. Završio je grupu za jugoslovenske i opštu književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu gdje predaje Srpsku književnost 18. i 19. vijeka i kulturnu istoriju Srba.

Bio je generalni direktor "Politike" u periodu 2005. do 2006. godine.