latinica  ћирилица
17/04/2019 |  08:04 | Autor: SRNA

Nastavak suđenja Sakibu Mahmuljinu

Pred Sudom BiH za danas je najavljen nastavak suđenja komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.
Suđenje Sakibu Mahmuljinu - Foto: RTRS
Suđenje Sakibu MahmuljinuFoto: RTRS

Na ročištu 10. aprila, svjedok odbrane, nekadašnji komandant Petog bataljona 303. brigade takozvane Armije BiH Sead Rekić rekao je da je tokom vojne operacije "Farz" u septembru 1995. godine imao neprijatne kontakte sa jedinicom "El mudžahedin".

- U selu Stog naišli smo na nekoliko skladišta oružja i municije koje je Vojska Republike Srpske zapalila prilikom povlačenja. Mi smo lokalizovali vatru i zatražili kamion da to prevezemo u logistiku. Došao je neki Arapin, nije imao nikakvu oznaku Armije BiH i mi mu nismo dozvolili da uđe i snima - rekao je svjedok.

Svjedok kaže da je ubrzo naišao džip na kojem je bila zastava sa arapskim slovima i protivavionski top koji je bio uperen prema njemu i njegovim vojnicima.

Optužnica tereti Mahmuljina da kao komandant Trećeg korpusa, u čijem je sastavu djelovao i odred "El mudžahedin", nije ništa preduzeo da spriječi zločin pripadnika tog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Prema optužnici, pripadnici odreda su od 11. do 29. septembra 1995. godine ubili 52 ratna zarobljenika.

Ročište je zakazano za 9.00 časova.