latinica  ћирилица
17/04/2019 |  11:46 ⇒ 12:36 | Autor: SRNA

"Zlatna vila" ugostiće sedam pozorišnih kuća iz Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore

U Prijedoru će sutra biti otovren Međunarodni festival pozorišta "Zlatna vila" i u narednih sedam dana ugostiće sedam pozorišnih kuća iz Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore, najavili su organizatori na konferenciji za novinare.

Pozorišna publika je pozvana da iskoristi priliku i po izuzetno povoljnim cijenama karata pogleda predstave koje su osvojile brojne nagrade na pozorišnim festivalima u regionu, kao i da prisustvuju pratećem programu koji je besplatan.

Glumica Pozorišta Prijedor i član Organizacionog odbora festivala Mirela Predojević rekla je da je predstava "Ravna ploča" Bosanskog narodnog pozorišta Zenica po tekstu Dragana Komadine i u režiji Lejle Kaikčije osvojila sedam festivalskih nagrada, da u njoj igra prvak sarajevskog Kamernog teatra 55 Gordana Boban, kao i Nusmir Muharemović koji je gostovao ranije u Pozorištu Prijedor.

- Selektor Marko Misirača odradio je odličan posao i doveo višestruko nagrađivane predstave iz regiona - rekla je Predojevićeva i istakla da su ulaznice za dvije od sedam predstava već rasprodate, da je prodaja za sutrašnju predstavu Olivera Frljića pri kraju, a da za preostale predstave još ima karata.

Ona kaže da pozorište iz Podgorice ima zanimljivu predstavu jer joj je polazna tačka samo jedan stih iz crnogorske himne i zajednički je projekat reditelja i glumaca, a prema njenim riječima, dobra saradnja je veliki plus za svaku predstavu.

Glumac Pozorišta Prijedor i član Organizacionog odbora festivala Dean Batoz rekao je da se ozbiljnost festivala mjeri i pratećim programom koji mu daje težinu, najavljujući da će biti predstavljene tri knjige /drame Almira Bašovića, "Kuvani glumci" Milana Špičeka i monografija o Petru Kralju Anite Panić/, te glumci Sloboda Mićalović, Branko Јanković i Andrija Kuzmanović, a okrugli stolovi biće održavani nakon predstava koje se takmiče.

U takmičarskoj konkurenciji, osim predstave "Ravna ploča", su "Šest lica traži autora" Satiričnog kazališta "Kerempuh" Zagreb po tekstu Luiđija Pirandela i u režiji Olivera Frljića, "Naši dani" Narodnog pozorišta Republike Srpske Banjaluka po tekstu Željka Stjepanovića i u režiji Јuga Radivojevića, "Čuvari tvog poštenja" Gradskog pozorišta Podgorica po tekstu i u režiji Borisa Lijaševića, te "Osama - kasaba u Njujorku" Zvezdara teatra Beograd po tekstu Vladimira Kecmanovića i u režiji Darka Bajića.

Osim takmičarskih, Narodno pozorište u Beogradu i Narodno pozorište Sombor revijalno će odigrati svoju koprodukciju "Frenki i DŽoni" po tekstu Terensa Mek Nelija i u režiji Tee Puharić, dok će Gradsko pozorište "Јazavac" Banjaluka u čast nagrađenih igrati predstavu "Bračni par/astos/" po tekstu Mata Morila i u režiji Đurđe Tešić.

Članovi žirija su Predrag Bjelošević, Gordana Gadžić i Ivan Obrenov, koji je imenovan umjesto prvobitno najavljenog Slobodana Ćustića.

Biće dodijeljene nagrade za najbolju predstavu u cjelini, najbolju režiju, najboljeg glumca i glumicu, najbolju scenografiju, najbolju kostimografiju, najbolju autorsku muziku i najboljeg mladog glumca i glumicu.

Žiri može dodijeliti i specijalne nagrade za dizajn zvuka, sporedne uloge, glumačke minijature i drugo.

Sponzor nagrade za najbolju predstavu Tvornica keksa "Mira" Prijedor, a nagrade publike kompanija "Arselor Mital Prijedor".

Publika će glasati svako veče nakon odigrane predstave na poleđini ulaznica ubacujući svoje preferencije u kutiju koja će se nalaziti u holu pozorišta.

Organizator festivala je Pozorište Prijedor, generalni pokrovitelj grad Prijedor, pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.