latinica  ћирилица
17/04/2019 |  13:03 | Autor: RTS

Standard: Merkelova za specijalni status sjevera Kosova

Ideja o promjeni granica na Balkanu mogla bi da bude sahranjena na samitu koji su 29. aprila sazvali njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron, piše bečki Standard.

Angela Merkel želi da prikaže prijedlog po kom bi sjeverno Kosovo dobilo specijalni status, usidren u ideji o Zajednici srpskih opština, koja je dogovorena Briselskim sporazumom a još nije implementirana, piše Standard.

Na ovaj način, njemačka kancelarka namjerava da sahrani ideju o razgraničenju koju su, kako piše Standard, podržali odlazeći funkcioneri EK – šefica diplomatije Federika Mogerini i komesar za proširenje Јohanes Han.

Merkelova je, inače, od početka bila protiv te ideje strahujući da bi mogla da izazove nove nemire na Balkanu. Berlin smatra da je prije neophodan "dobar dogovor" između Beograda i Prištine, nego brz dogovor.

Prištinska Gazeta ekspres pisala je juče, pozivajući se na neimenovane izvore, da će Francuska i Njemačka predstaviti ideju duplog suvereniteta.

- Pričamo o duplom suverenitetu. Kosovo će zadržati teritorijalni integritet, ali će i Srbija uživati neki suverenitet nad Srbima na Kosovu i nad srpskim svetinjama - rekao je izvor prištinskog lista.

Sastanak će biti održan 29. aprila u Berlinu. Prisustvovaće predsjednik i premijerka Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić,  predsjednik i premijer samoproglašenog Kosova Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, kao i albanski premijer i šef diplomatije Edi Rama i Iljir Meta.