latinica  ћирилица
17/04/2019 |  15:15 ⇒ 19:34 | Autor: RTRS

Lideri SDA, HDZ-a i SNSD-a dogovorili podjelu resora

Lideri SDA, Bakir Izetbegović, SNSD-a Milorad Dodik i HDZ-a Dragan Čović danas su uspjeli dogovoriti formiranje vlasti na nivou BiH.

Zaključak sastanka - razgovori uspješno završeni, ministarstva podjeljena.

Ipak, dogovor o imenovanju predsjedavajućem Savjeta ministara nije postignut.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović očekuje da će se do kraja dana u telefonskim konsultacijama sve precizirati.

Čović je nakon sastanka rekao da su lideri bili blizu dogovora i da se nada kako je ovo kraj pregovora što se tiče resora.

On je rekao da se nada kako će danas svako staviti na dokument ono što se izbalansiralo na pregovorima.

- Gospodin Tegeltija je bio sa nama i želja je bila da na ovoj sjednici bude imenovan za mandatara. Kako nismo ovaj posao u zadnjih pet do šest minuta prije početka sjednice završili, vjerovatno to danas neće biti Ali, to nije problem. Telefonska sjednica se napravi za dvije minute i dogovori, ako za to bude spremnosti - istakao je Čović.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović ističe da ne može da pristane da kandidat za predsjedavajućeg Savjet ministara bude osoba koja je protiv nastavka NATO puta.

- Zapelo je opet na aktivaciji MAP-a. To je momenat kada je gospodin Dodik završio današnju sesiju, jer nismo uspjeli da se na tome nađemo. Mi insistiramo i ne vidimo da je moguće imenovati mandatara koji će dovoditi u pitanje opredjeljenje BiH kada je u pitanju NATO - dodao je Izetbegović.

Hrvatima bi pripalo ministarstvo finansija, pravde i civilni poslovi, Bošnjacima spoljni poslovi, bezbjednost i odbrana, a Srbima predsjedavajući, te ministarstva komunikacije i transporta, spoljna trgovina i ekonomski odnosi, a ljudska prava bi trebala biti iz kvote iz Republike Srpske, ali taj resor bi vodila nestranačka ličnost iz reda ostalih.

U zgradi Predsjedništva BiH održan je i sastanak delegacija SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH o formiranju vlasti.

Delegacije su danas predvodili lideri stranaka Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović, a domaćin sastanka bio je Dodik.