latinica  ћирилица
17/04/2019 |  16:24 | Autor: SRNA

Studenti Pravnog fakulteta iz Istočnog Sarajeva u posjeti NSRS

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović poručio je studentima Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu da njihova perspektiva i budućnost treba da bude u Srpskoj.
Studenti Pravnog fakulteta iz Istočnog Sarajeva u posjeti NSRS - Foto: SRNA
Studenti Pravnog fakulteta iz Istočnog Sarajeva u posjeti NSRSFoto: SRNA

- Njihovo obrazovanje znači za Republiku Srpsku. Narodna skupština Republike Srpske na raspolaganju je studentima za sticanje nove prakse i nekih novih saznanja - rekao je Čubrilović novinarima, nakon obraćanja studentima koji su danas boravili u posjeti Narodnoj skupštini Republike Srpske u Banjaluci.

Čubrilović je upoznao studente o radu Narodne skupštine Republike Srpske, ističući da je parlament Srpske najefikasniji parlament u BiH.

On je rekao da su studenti prisustvovali dijelu zasjedanja Narodne skupštine Republike Srpske i vidjeli kako treba, kako može i kako ne treba raditi u parlamentu, izražavajući očekivanja da su izvukli najbolje pouke.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović poručio je u obraćanju studentima da treba da rade sami na sebi, te da što više rade na izučavanju pravne prakse i regulative EU.

- Osim knjiga, lekcija i znanja koje će vam pokloniti oni koji vam predaju, treba da učite i radite sami. Što više znanja i ličnih kompetencija to će vaše karijere biti uspješnije - istakao je Kasipović.

Ministar za visoko obrazovanje, naučnotehnološki razvoj i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević, obraćajući se studentima istakao je da je Republika Srpska najefikasniji dio BiH, te da većinu te efikasnosti čini rad parlamenta Republike Srpske.

- Cilj je da se dođe do dinamičnog i fleksibilnog sistema visokog obrazovanja i potrebe da se više okrenemo prirodnim naukama i onome što ima neku realnu vrijednost u smislu da studenti nakon što završe sa dodiplomskim studijama mogu odmah da nađu posao - naveo je Rajčević.

Prema njegovim riječima, suština svakog društva i države jeste pravna nauka.

- Vi ste nam potrebni da budete taj stub države, stub Republike Srpske oko kojeg će se sve vrtjeti u budućnosti - poručio je Rajčević studentima.

Generalni sekretar Vlade Republike Srpske i profesor ustavnog prava Siniša Karan rekao je da zakonodavnu vlast u Republici Srpskoj vrši Narodna skupština Republike Srpske.

- Vijeće naroda Republike Srpske nije drugi dom zbog proste činjenice što je BiH asimetrična federacija u kojoj njene dvije federalne jedinice imaju različite oblike državnog uređenja. Republika Srpska je unitarna, a FBiH unutar sebe ima 10 kantona - pojasnio je Karan.

On je rekao da Vijeće naroda Republike Srpske ima samo zadatak da nakon usvojenih zakona u Narodnoj skupštini Repšublike Srpske eventualno pokrene pitanje zaštite vitalnog nacionbalnog interesa nekog od naroda.

- Nažalost, taj institut koji je sjajan, potpuno je zloupotrijebljen u Republici Srpskoj i generalno u BiH i on u određenom smislu postaje kočnica napretka Republike Srpske - istakao je Karan.

Prodekan za nastavu Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radislav Lale rekao je da je osnovna misija i vizija ovog fakulteta da proizvodi najkvalitetniji pravnički kadar, ističući da je u tom smislu i značaj današnje posjete parlamentu Republike Srpske još značajniji.

Lale je rekao da je 40 studenata prvi put u istoriji Srpske prisustvovalo plenarnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, izražavajući za to posebnu zahvalnost predsjedniku i potpredsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljku Čubrilović i Sonji Karadžić Јovičević.

Student treće godine ovog fakulteta Sunčica Kovačević smatra da je posjeta Narodnoj skupštini Republike Srpske dobra prilika da se studenti upoznaju o proceduri sjednice, ali i drugim pravilima rada parlamenta Republike Srpske.

- Ovakve posjete su sjajan način da se mladi uključe u demokratske procese i vjerujem da će se ovakva praksa nastaviti i ubuduće - istakla je Kovačevićeva.