latinica  ћирилица
17/04/2019 |  17:28 ⇒ 19:44 | Autor: RTRS

Dodik: Konačan dogovor o formiranju Savjeta ministara nije postignut

Konačan dogovor o formiranju Savjeta ministar u Sarajevu ni danas nije postignut, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik.

- Napredak je učinjen u raspodjeli resora, ali ulazak BiH u NATO ostaje ključni kamen spoticanja - istakao je Dodik nakon sjednice Predjedništva BiH.

On je istakao da BiH neformiranjem Savjeta ministara rizikuje da zaustavi svoj evropski put, koji je daleko važniji od pitanja MAP-a.

Dodik je rekao da srpska strana neće podržati aktivaciju MAP-a, da za to u Republici Srpskoj nema i neće biti saglasnosti.

Upozorio je da oni koji postavljaju taj uslov dovode cijelu zemlju u krizu, te naglasio da neće pristati na bilo kakva uslovljavanja.

- Nećemo podržati MAP zato što je to veoma jasno. Mislim da je to pitanje izvan formiranja Savjeta ministara. To je ustavna priča, formiranje Savjeta ministara je daleko iznad bilo kog pitanja u BiH - naglasio je Dodik.

On je podsjetio da je i iz EU poručeno da BiH, ukoliko ima formirane organe vlasti, ne samo na zajedničkom nivou, nego i u Federaciji BiH i kantonima, može očekivati da u maju dobije mišljenje kako bi kod zemalja članica EU obezbijedila saglasnost za status kandidata.

On je naveo da je dogovorena raspodjela ministarstava u okviru Savjeta ministara BiH i da je SNSD prihvatio tri ministarstva - spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, komunikacija i transporta, te za ljudska prava i izbjeglice, s tim da će jedan od tih kandidata biti iz reda ostalih.

- Izetbegoviću je pripalo ministarstvo inostranih poslova, bezbjednosti, za koje je rekao da očekuje da se tu pojavi lider SBB-a Fahrudin Radončić, i ministarstvo odbrane - naveo je Dodik.

On je dodao da grupi oko SDA pripadaju četiri zamjenička mjesta u ministarstvima, a po tri HDZ-u i SNSD-u.

Prema njegovim riječima, u današnjim razgovorima nigdje nije pomenut Demokratski front, nego samo Radončić da će biti u bezbjednosti i da je postignut dogovor.