latinica  ћирилица
17/04/2019 |  18:01 ⇒ 18:03 | Autor: RTRS

Četvoro mladih sportista iz BiH na Forumu fudbala i prijateljstva u Madridu

Anja Gačić, Slavko Roguljić, Lejla Salihović i Samra Osmanović predstavljaće BiH na finalu projekta u Madridu
Mladi sportisti - Foto: ilustracija
Mladi sportistiFoto: ilustracija

Anja Gačić, četrnaestogodišnja reprezentativka WU16 reprezentacije Bosne i Hercegovine, trener je i igra u Akademiji Fudbala Sporting Teslić sa dječacima, kao i u ženskom fudbalskom klubu Sloga iz Petrova; Slavko Roguljić, golman Sport Tima iz Banjaluke; Lejla Salihović, članica Škole fudbala Respekt iz Sarajeva i Samra Osmanović iz Gračanice, igračica ŽFK Petrovo predstavljaće Bosnu i Hercegovinu ove godine na Forumu fudbala i prijateljstva u Madridu.

Ovo četvero djece ambasadori su Bosne i Hercegovine za globalni projekat "Fudbal za prijateljstvo".

Ovogodišnji završni Forum fudbala i prijateljstva biće održan od 28. maja do 2. juna, u sedmici kad se održava finalni meč UEFA Lige šampiona u glavnom gradu Španije, Madridu. Glavni cilj projekta i ove godine je da podrži dječiji i omladinski sport, promoviše vrijednosti zdravog i aktivnog načina života i promoviše i njeguje poštovanje i toleranciju između različitih nacija i kultura svijeta.

- Јako sam srećna, i kao fudbalerka i kao trener, što ću ove godine imati priliku da budem dio ove velike manifestacije. Јako volim fudbal, uživam u svemu što mi fudbal pruža, i jako se radujem prilici da se u Madridu družim sa djecom iz cijelog svijeta - rekla je reprezentativka Anja Gačić koja će u Madridu imati zadaću da trenira mlade timove.

- Srećna sam što ću moći da se družim i igram fudbal sa dječacima i djevojčicama iz cijelog svijeta i što ću predstavljati svoju zemlju - rekla je Samra Osmanović, mlada fudbalerka iz Gračanice.

- Čast mi je što sam među samo četvero djece iz Bosne i Hercegovine koji će biti ambasadori projekta u Madridu. Volim fudbal i baš se raduje što ću upoznati djecu iz cijelog svijeta koja podjednako vole fudbal, kao ja - rekla je Lejla Salihović, polaznica Škole fudbala Respekt, koja je dobitnik nagrade Šampion inkluzije UNICEF-a.

- Radujem se što ću putovati u Madrid i jedva čekam da se okupimo tamo. Da se upoznamo, igramo fudbal, družimo i, siguran sam da ćemo i naučiti nešto novo. Јa govorim engleski a nadam se da ću naučiti još neku riječ drugih jezika - rekao je veselo Slavko Roguljić, mladi golman iz Banjaluke.

BiH je od prošle godine uključena u globalno priznati i višestruko nagrađivani međunarodni društveno-odgovorni projekat za djecu Fudbal za prijateljstvo, u okviru kog je prošle godine, po prvi put imala predstavnike na Forumu u Moskvi, ten a svečaom otvaranju Svjetskog prvenstva u fudbalu 2018.

Međunarodni društveno odgovorni projekat za djecu u sportu “Fudbal za prijateljstvo“ održava se pod pokroviteljstvom kompanije Gazprom od 2013. godine. Učesnici projekta su dječaci i djevojčice kao i deca-mladi novinari koji pokrivaju događaje projekta iz Međunarodnog dječijeg medija centra. Finalna manifestacija ovogodišnjeg “Fudbala za prijateljstvo“ biće održana u Madridu od 28. maja do 2. juna.