latinica  ћирилица
17/04/2019 |  18:28 ⇒ 18:31 | Autor: RTRS

Potrebna ratifikacija preostalih ugovora između BiH i Turske

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i član Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović primili su danas potpredsjednika Republike Turske Fuata Oktaja.
Dodik i DŽaferović sa potpredsjednikom Turske - Foto: RTRS
Dodik i DŽaferović sa potpredsjednikom TurskeFoto: RTRS

Članovi Predsjedništva BiH upoznali su potpredsjednika Oktaja da je BiH došla do konsenzusa o sveobuhvatnoj trasi autoputa Sarajevo - Beograd i tom prilikom se zahvalili na spremnosti Turske da pomogne da se ova dva grada što prije povežu izgradnjom saobraćajnice, kroz finansiranje turske strane i zainteresovanost turskih građevinskih kompanija da se uključe i brzo obave izgradnju.

Članovi Predsjedništva BiH su podsjetili visokog gosta da su državne institucije BiH odmah, nakon pokušaja vojnog udara u Republici Turskoj, izrazile svoju punu podršku legitimno izabranim institucijama vlasti te zemlje, izražavajući istovremeno žaljenje zbog izgubljenih ljudskih života. Dodatno, zahvalili su se potpredsjedniku Oktaju za odluku Vlade Republike Turske da odobri bescarinski uvoz 15.000 tona mesa i mesnih prerađevina iz BiH, što se tretira kao pomoć BiH nakon poplava iz 2014. godine.

Na sastanku je konstatovano da su najvažnije oblasti bilateralnih odnosa dvije države pravno uređene i definisane, a da je u narednom periodu potrebno izvršiti ratifikaciju preostalih ugovora i pristupiti njihovoj punoj implementaciji.

U tom kontekstu potpredsjednik Oktaj je potcrtao da Turska i dalje stoji pri kvoti za uvoz bh. mesa, te da što prije želi da vidi ratifikaciju revidiranog Ugovora o slobodnoj trgovini između BiH i Turske, zahvaljujući kojem bi trgovinska razmjena između dvije prijateljske zemlje ubrzo mogla dostići obim veći i od milijardu američkih dolara, saopšteno je iz Službe za odnose sa javnošću Predsjedništva BiH.

Sastanku je u ime člana Predsjedništva BiH Željka Komšića prisustvovao savjetnik Slaven Kovačević.