latinica  ћирилица
17/04/2019 |  19:09 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Uspješna saradnja Fakulteta bezbjednosnih nauka sa kolegama sa Kosmeta

Fakultet bezbjednosnih nauka Banjalučkog univerziteta jedan je od šest fakulteta, koji učestvuju u međunarodnom projektu upravljanja bezbjednosnim rizicima na Zapadnom Balkanu. Ugostili su predstavniike Fakulteta tehničkih nauka iz Kosovske Mitrovice i Visoke tehničke škole iz Uroševca.

U fokusu razgovora bila je saradnja i razmjena iskustava o bezbjednosnim rizicima na zapadnom Balkanu.

- Mi razmjenjujemo naša iskustva, a naravno s obzirom na okruženja u kojima ona rade, da naša saradnja ima jednu dimenziju više. Odlično se razumijemo, danas su oni naši gosti u Banjaluci, a na godinu mi ćemo biti kod njih - rekao je Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci.

Posjeta kolega sa Kosmeta rezultat je uspješne saradnje fakulteta Srpske i Kosova i Metohije.

- Mi dolazimo sa prostora gdje je bezbjednost ugrožena, tako da ova saradnja nam mnogo znači. U okviru ovog projekta nadamo se i dalje uspješnoj saradnji, da izvedemo nove generacije koje će se boriti protiv svih tih elementarnih nepogoda - istakla je Danijela Ilić Kamatina, vanredni profesor Fakulteta tehničkih nauka iz Kosovske Mitrovice.

Predrag Stanojević, direktor Visoke tehničke škole iz Uroševca naglasio je da je jedan od ciljeva projekta sardnje mobilnost razmjene iskustva. Kako je naveo, na današnjem predavanju upoznali su se sa načinima rada i organizacije na Fakultetu bezbjednosnih nauka i strukturom koja je na ovom fakultetu.

U okviru ovog projekta, Fakultet bezbjednosnih nauka u Banjaluci pokrenuo je i master studije o upravljanju bezbjednosnim rizicima u prirodnim katastrofama.