latinica  ћирилица
17/04/2019 |  19:58 ⇒ 20:27 | Autor: RTRS

Svečano otvorena biciklistička trka Beograd – Banjaluka

Trinaesta međunarodna biciklistička trka Beograd – Banjaluka svečano je otvorena na platou ispred Hrama Svetog Save u Beogradu, a startovaće sutra iz gradske opštine Obrenovac. Prvi put ove godine trka će se voziti u četiri etape.

Iz godine u godinu međunarodna biciklistička trka Beograd-Banjaluka postaje sve značajnija u svjetskim okvirima, a ovogodišnje izdanje biće najveće do sada, uz učešće vrhunskih ekipa, najavljuju organizatori.

- Ovogodišnje izdanje je kvalifikaciono za Olimpijske igre u Tokiju. Došlo nam je i dolaze takmičari iz 30 zemalja, 176 njih. Ispunili smo tu punu kvotu što se tiče maksimalnog broja prijavljenih. Nadam se da će svi doći do Banjaluke - rekao je direktor Međunarodne biciklističke trke Beograd – Banjaluka Vladimir Kuvalja.

- Uvršćeni smo u prvih 50 trka u svijetu u prošloj godini. Nadam se da ćemo kroz koju godinu biti još bolje plasirani - istakao je predsjednik Biciklističkog saveza Srbije Branko Banović.

Prvi put ove godine trka će se voziti u četiri etape. Prva, najduža - duga 240 kilometara, startuje sutra iz gradske opštine Obrenovac, a takmičari voze do Vlasenice. Ova trka doprinosi jačanju veza, promociji Republike Srpske i privrednom i turističkom razvoju.

- Promocija sporta, promocija biciklizma, ali naravno – promocija turističkih potencijala Republike Srpske, znamo da su svih ovih godina trke bile u dvije etape, ove godine su četiri etape. Na naše veliko zadovoljstvo, svi ti biciklisti, kroz taj biciklistički karavan vide ljepote Republike Srpske - rekao je pomoćnik ministra porodice, omladine i sporta Republike Srpske

- Ova biciklistička trka predstavlja pravi pirmjer saradnje nas s one strane Drine sa nama s ove strane Drine. Kad ovo kažem, kažem zato što je ova trka naša, a svjetska po svim ostalim elementima, znači svjetska je i po organizaciji, i po učesnicima i po nagradama - izjavio je direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.

Generalni pokrovitelj trke je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, a ovaj veliki sportski događaj podržali su i Vlada Republike Srpske, resorna ministarstva Srpske i Srbije i Predstavništvo Srpske u Srbiji.