latinica  ћирилица
18/04/2019 |  09:22 ⇒ 11:50 | Autor: SRNA

Istočna Ilidža očekuje od Beograda pomoć u privredi

Istočna Ilidža najveću pomoć od Srbije očekuje u oblasti privrede, rekao je za Srnu načelnik opštine Marinko Božović.
Istočna Ilidža - Foto: ilustracija
Istočna IlidžaFoto: ilustracija

- Očekujemo eventualni dolazak preduzeća iz Srbije u Istočnu Ilidžu, ali i grad Istočno Sarajevo - istakao je Božović.

On kaže da je Srbija ranije ovoj opštini donirala 150.000 evra za završetak izgradnje Spomen-obilježja borcima poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu "Veljine", te da za sada nije obećana nova pomoć za druge projekte.

- Sredstvima koja je ranije dodijelila Srbija finansira se završetak Spomen-obilježja "Veljine" u čast pripadnika Vojske Republike Srpske koji su branili Ilidžu i druge sarajevske opštine, koje su nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma pripale Federaciji BiH - napomenuo je Božović.

Božović je naveo da je spomenik dio kompleksa Spomen-parka "Veljine" u čijem sastavu je i Crkva Svetog Vasilija Ostroškog sa parohijskim domom i budući park za najmlađe sugrađane.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković nedavno je najavio da će početkom maja, najvjerovatnije u Etno-selu "Stanišići" kod Bijeljine, biti održan sastanak svih načelnika i gradonačelnika iz Srpske, te nekoliko iz FBiH gdje je većinsko srpsko stanovništvo.

Sastanku bi trebalo da prisustvuju i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Srbije Ana Brnabić i drugi zvaničnici iz Srpske i Srbije.

Višković je rekao da bi na sastanku trebalo da bude riječi o realizaciji dosadašnjih projekata i daljoj saradnji u realizaciji budućih projekata za koje se već sada prave planovi.