latinica  ћирилица
18/04/2019 |  11:24 ⇒ 15:24 | Autor: RTRS

Startovala 13. međunarodna trka Beograd-Banjaluka

Trinaesta biciklistička trka Beograd-Banjaluka počela je danas, a u odnosu na prethodne godine trka ove godine unosi brojne novitete.
Biciklistička trka Beograd - Banjaluka - Foto: RTRS
Biciklistička trka Beograd - BanjalukaFoto: RTRS

Trinaesta biciklistička trka Beograd- Banja Luka počela je danas, a u odnosu na prethodne godine trka ove godine unosi brojne novitete.

Trka je od 2018. godine uvrštena u prvu kategoriju događaja, što govori da je danas u rangu sa najvećim svjetskim trkama poput Tur de Frans i Điro Italija.

U odnosu na prethodna izdanja kada je trka imala samo dvije etape, ove godine prijavljenih 176 biciklista iz 24 tima u svojoj bici za trofej preći se gotovo 800 km, raspoređenih u četiri etape, čime je trka dobila prefiks tur.

Ono što ovogodišnju trku izdvaja u odnosu na dosadašnje, pored dvostruko više etapa jeste i produženost trajanje trke sa dva na četiri dana, tokom kojih će 25 svijetskih timova iz 30 zemalja svijeta voziti kroz brojna mjesta Srbije i Republike Srpske.

U centrima gradova kao što su Banja Luka, Doboj, Derventa, Teslić, Bijeljina, Šabac, Beograd pored trke organizovana su brojna kulturno-sportska dešavanja, koje bi bogatim sadržajem trebalo da privuku pažnju velikog broja publike.

Trka Beograd- Banjaluka danas se smatram brendom i idealnom prilikom za promociju ljepote i gostoprimstva Republike Srpske, a to ne bi bilo moguće bez prepoznavanja značaja ovakvog događaja od strane republičkih i gradskih vlasti.

Među najzaslužnijima za organizaciju ovogodišnje trke koja šalje lijepu sliku svijetu su predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, generalni pokrovitelj događaja i premijer Radovan Višković, a veliki doprinos dalo je i ministarstvo porodice, omladine i sporta.

- Ova trka je najljepša promocija biciklizma, a ujedno i ljepota Srpske kao i gostoprimstva naših ljudi koji uvijek na najbolji način dočekaju goste. Ministarstvo je odavno prepoznalo njen značaj i tako će biti ubuduće – rekao je pomoćnik ministra Dragan Јaćimović i dodaje da je da je trka već duže vrijeme uvrštena u manifestacije od posebnog značaja za Srpsku.

- Trka je postala brend ne samo Banjaluke već cijele Srpske i već dugo vremena je značajna u promociji, prvenstveno turističkih potencijala - dodao je Јaćimović, a kolega iz Gradske uprave za sport u Banjaluci Dragan Banjac je podvukao da je za Banjaluku ova trka jedna od najznačajnijih manifestacija.

Ove godine prvi put u trci će učestvovati i tim iz Kolumbije, a tu su i učesnici iz Kazahstana, Češke, Austrije, Mađarske, Slovenije dok će za Srbiju voziti Banjalučanin Dušan Kalaba.

Prva etapa koja se vozi od Beograda do Vlasenice dobila je epitet kraljevske, jer je duga 240 km i s obzirom na konfiguraciju terena mogla bi da bude jedna od odlučujućih kada je u pitanju generalni plasman.

Drugi dan trke biciklisti će voziti od Vlasenice do Brčkog, a trećeg će krenuti od Bijeljine do Teslića.

Posljednji dan trke kreće iz Pranjavora da bi se tradicionalno završila krugovima u Banjaluci.

Izvor: banjaluka.net