latinica  ћирилица
18/04/2019 |  11:28 ⇒ 13:25 | Autor: RTS

Završni turnir za tenisere se seli iz Londona

Završni turnir u Londonu, na kojem se na kraju svake sezone sastaju osmorica najboljih tenisera svijeta, mogao bi u skorije vrijeme da promjeni lokaciju.
Arena 02 London - Foto: Wikipedia
Arena 02 LondonFoto: Wikipedia

Turnir pod pokroviteljstvom Asocijacije teniskih profesionalaca (ATP) skoro deceniju se igra u prestonici Engleske, ali kako sada stvari stoje, to će se promeniti za dve godine.

Svijetski mediji pišu da je već donesena odluka da se od 2021. Završni turnir iz londonske "O2 arene" preseli u neki drugi grad.

Najbliži da bude domaćin najboljim igračima planete trenutno je Torino, najviše zbog ogromne investicije Teniskog saveza Italije, koji daje 15 miliona evra za ovaj grad.

Tako bismo Novaka Đokovića, Rafaela Nadala, Rodžera Federera i ostale već u finišu 2021. mogli da gledamo kako se na sjeveru Italije bore za jedan od najvažnijih pehara u ovom sportu.

Najveća konkurencija Torinu je grad Tokio, s ozbirom da ATP ima veliku bazu navijača na azijskom kontinentu, posebno u Kini i Јapanu. Ipak, biće veoma teško nadomjestiti uspjeh "O2 arene" i Londona, koja je do sada na godišnjem nivou primala preko 250.000 ljudi i ATP-u donosila 15 odsto ukupnog profita tokom cijele sezone.

Јedan od onih koji neće biti toliko razočaran promjenom jeste spomenuti Đoković, koji je više puta tokom karijere isticao da bi Završni turnir trebalo češće da se se seli.

- Nije da želim da se preseli iz Londona, nego jednostavno mislim da bi koncept turnira trebalo da bude "putujući". To je najveći turnir koji je pod okriljem ATP-a i na njega dolazi osam najboljih igrača koji se takmiče u jedinstvenom formatu. Mislim da je to sjajan način da se tenis promoviše u cijelom svijetu - izjavio je Đoković jednom prilikom.

Nasuprot njemu, Federer želi da London i dalje bude domaćin.

- Ne znam koje su opcije moguće, bitno je sagledati ih. Ali, ako je sa "O2 arenom" sve u redu i ako publika i dalje dolazi, onda je to dobra saradnja. Što ne bi ostali tamo? Ne vidim razlog za promjenu, sem ako neko baš žarko želi to da preuzme i pruži ogromnu podršku Turu. Ovde je sve do sada bilo super i ja sam uživao igrajući - naveo je Švajcarac.

Završni turnir u prošlosti je mijenjao nazive i gradove, a najuspješniji igrači su Federer sa šest, odnosno Đoković, Ivan Lendl i Pit Sampras sa po pet titula.

Ove sezone na programu će biti od 10. do 17. novrembra, titulu će brati Aleksander Zverev iz Njemačke.