latinica  ћирилица
18/04/2019 |  12:07 | Autor: SRNA

Marčeta: Ministarstvo kulture FBiH da se uključi u obnovu kulturnih objekata

Predsjednik inicijativnog odbora krovne asocijacije Srba Federacije BiH Mile Marčeta rekao je Srni da bi predstavnici federalnog Ministarstva kulture i sporta trebalo da posjete srpske povratničke opštine u kojima je većina sportskih i kulturnih objekata uništena i pomogne da budu obnovljeni.
Mile Marčeta (foto: pressrs.ba) -
Mile Marčeta (foto: pressrs.ba)

Marčeta je istakao da je među tim objektima i Titova pećina u Drvaru, koja je od izuzetnog značaja kao istorijski i kulturni spomenik. 

- Uvidom na terenu Ministarstvo kulture i sporta FBiH moglo bi da aplicira kod domaćih i stranih investitora da se popravi ovaj poznati objekat, ali i ostali kulturno-istorijski spomenici, te objekti za potrebe mladih - rekao je Marčeta.

On je izrazio nadu da će se federalno Ministarstvo kulture i sporta uključiti u rješavanje problema, pogotovo jer je riječ o prostoru gdje žive Srbi povratnici, kao i da bi bio zadovoljan da je to ministarstvo posjetilo povratničke opštine i konstatovalo stanje.

Novinska agencija Republike Srpske - SRNA objavila je početkom aprila da je Titova pećina u Drvaru zatvorena za turiste do daljeg jer je odron uništio drvenu baraku.

Na pitanje Srne da li će Vlada FBiH pomoći sanaciju Titove pećine, iz federalnog Ministarstva kulture i sporta preporučeno je Novinskoj agenciji Republike Srpske da aplicira za projekat sanacije ove pećine.

Marčeta je istakao da je Srna jedini medij prisutan među povratnicima. 

- Pozivamo sve medije u BiH da slobodno izvještavaju o mjestima gdje su povratnici. Ali, problem je u tome što je Srna jedina koja je prisutna među tom kategorijom. Moramo zahvaliti Srni, a i drugim medijima koji profesionalno izvještavaju o problemima povratnika - rekao je Marčeta.

Marčeta je izrazio nadu da će ova poruka osvijestiti mnoge koji ne razumiju položaj srpskih povratnika jer "fotelje pojedinih su daleko od stvarnih problema povratnika".

Titova pećina, koja se nalazi u Spomen-kompleksu "25. maj 1944", jedan je od glavnih izvora prihoda ove opštine koja je nakon odrona bila primorana da je zatvori radi bezbjednosti turista.

Do odrona koji je oštetio pećinu došlo je nakon višemjesečnih padavina zbog kojih je na području opštine krajem januara proglašeno stanje elementarne nepogode.

Titovu pećinu, nakon posljedenjeg rata u BiH, godišnje posjeti od 5.000 do 10.000 turista.

Do posljednjeg rata Titovu pećinu i Memorijalni kompleks "25. maj" godišnje je posjećivalo i do 200.000 turista, a ova destinacija nekada je predstavljala nezaobilazni dio mnogih učeničkih izleta, ekskurzija i turističkih tura kroz Јugoslaviju.

Titova pećina obnovljena je i otvorena za turiste 2006. godine, a Memorijalni kompleks sa Muzejom "25. maj" 2009. godine, kada je obilježeno 65 godina od neuspjelog njemačkog desanta na Drvar u Drugom svjetskom ratu.