latinica  ћирилица
18/04/2019 |  12:14 ⇒ 13:39 | Autor: SRNA

Lukač: Za Srpsku važno uvođenje rezervnog sastava policije

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je danas u Banjaluci Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima kojim se utvrđuju formalnopravni uslovi za uspostavljanje rezervnog sastava policije.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač smatra da banalizovanje migrantske krize nije rješenje koje će BiH izvući iz problema i da je zato za Srpsku važno uvođenje rezervnog sastava policije.

- Migranti prolaze i prolaziće BiH, a pojedinci su učestvovali u ratnim dejstvima u zemljama iz kojih dolaze. Ispravna je odluka Vlade Srpske da se ne dozvoli zadržavanje migranata u Srpskoj - rekao je Lukač u Narodnoj skupštini Republike Srpske u završnoj riječi o ovom zakonskom rješenju.

Prema njegovim riječima, Federacija BiH ima mnogo više policijskih službenika od Srpske i zato uvođenje rezervnog sastava neće dovesti do debalansa u BiH.

Lukač je istakao da u zakonskom rješenju nema proširenja ovlašćenja kada je riječ o lišenju slobode.

- Policijski službenik može lišiti slobode ako postoji sumnja da je lice počinilo krivično djelo, a pozivamo se i na Zakon o krivičnom postupku Republike Srpske - dodao je Lukač.

Kada je riječ o prikrivenim istražiocima, Lukač navodi da to nije ništa novo, te da je neophodno imati ovakve istražioce koji su izuzetno značajni u međunarodnoj saradnji i borbi protiv organizovanog kriminala.