latinica  ћирилица
18/04/2019 |  12:28 | Autor: SRNA

Dačić: Važni susreti Vučića sa Putinom i Si Đinpingom

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je da predsjednika Srbije Aleksandra Vučića 29. aprila u Berlinu očekuje kulminacija pritisaka u vezi sa Kosovom i Metohijom zbog čega su veoma važni sastanci koje će prethodno imati sa predsjednicima Kine i Rusije Si Đinpingom i Vladimirom Putinom.
Ivica Dačić (Foto: Anadolija) -
Ivica Dačić (Foto: Anadolija)

Dačić je naglasio da se u svijetu često plasiraju dezinformacije da Rusija i Srbija imaju različite stavove o Kosmetu, te poručio da to nije tačno.

- Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov juče mi je ponovo rekao da će Rusija podržati svako rješenje za koje Srbija smatra da je u njenom interesu. Lavrov mi je rekao da će sastanak biti 26. aprila u 15.45 časova, što pokazuje da i oni posvećuju izuzetno veliku pažnju tom sastanku - rekao je Dačić za TV Pink.

Dačić je ponovio da je unutrašnja stabilnost Srbije značajna zbog pozicije u pregovorima o Kosovu i Metohiji i naglasio da se stvara slika da postoji politička neizvjesnost koja potkopava poziciju Beograda u pregovaračkom procesu sa Prištinom.

- Postale su lajt motiv negativne slike koje dolaze iz Beograda. Stvara se slika kao da u Srbiji postoji dilema ko ima, a ko nema podršku građana, i time se potkopava pozicija Srbije u pregovaračkom procesu - rekao je Dačić.

On je naglasio da je Srbija sada u mnogo boljoj poziciji.

- Pozicija Srbije je mnogo drugačija i bolja nego prije pet-šest godina, kada nas niko ništa nije pitao, već smo samo radili ono što drugi zamisle - rekao je Dačić.