latinica  ћирилица
18/04/2019 |  12:38 ⇒ 13:06 | Autor: SRNA

Lazanski: Srbija i Vučić pred velikim pritiscima

Vojnopolitički komentator Miroslav Lazanski ocijenio je da se Srbija i njen predsjednik Aleksandar Vučić nalaze pred veoma ozbiljnim i snažnim pritiscima povodom rješavanja pitanja Kosova i Metohije jer se SAD žuri da završe priču na Balkanu i da sa tim "uspjehom" uđu u novu političku kampanju.
Miroslav Lazanski (foto:standard.rs) -
Miroslav Lazanski (foto:standard.rs)

Komentarišući navodnu američku ucjenu da će, ukoliko se odrekne Rusije i uvede joj sankcije, Srbiji pripasti dio Kosova i Metohije, Lazanski je istakao da Beograd sve ponude mora da uzme sa velikom rezervom i naglasio da je ovo sve jedna vrsta prilično jasne poruke pritiska. 

- Sjetimo se Pala i tadašnjeg specijalnog izaslanika američkog predsjednika DŽimija Kartera, koji je ponudio Srbima da napuste zapadne dijelove Republike Srpske, a da u zamjenu dobiju dio Goražda, Tuzlu, cijeli dio Podrinja. Kada je krenulo ludilo 1995. godine cijela ova ponuda je pala u vodu - rekao je Lazanski.

On je podsjetio da je nekadašnji američki predsjednik Bil Klinton smatrao Dejtonski mirovni sporazum svojim najvećim spoljnopolitičkim uspjehom. 

- Mislim da i /američki predsjednik Donald/ Tramp želi nešto slično, samo kada je u pitanju Kosovo i Metohija. Na spoljnopolitičkom planu ne bilježe neke uspjehe, u defanzivi su, pa bi im uspjeh na ovom području odgovarao i stoga vrše veliki pritisak, posebno na predsjednika Srbije - rekao je Lazanski.

Povodom informacije da nekadašnji pripadnici hrvatske vojske obučavaju vojsku samoproglašenog Kosova, Lazanski je naveo da je potrebno da Beograd pažljivo prati situaciju i u skladu sa tim povlači poteze. 

- Srbija neće dozvoliti novu "Oluju" i pogrom Srba sa Kosova. Ovo nije ništa neobično i nelogično, ali moramo pažljivo da pratimo šta se dešava i shodno tome povlačimo naše poteze i odlučujemo kako ćemo da se ponašamo u budućnosti - rekao je Lazanski.

On je ukazao da hrvatski politički faktori često naglašavaju "bratstvo po oružju" između Hrvatske i Albanaca sa Kosova i Metohije. 

- Njihovi instruktori su bili u redovima OVK, pa se ne bih iznenadio da su i sada. Da vrše obuku. Naravno, pažljivo smo pratili dolazak tih oficira - rekao je Lazanski za TV Pink.

On je podsjetio da se sutra održava miting koji treba da bude simbol međunarodnog otpora i pokazatelj odlučnosti građana Srbije da se odupru stranom pritisku kada je riječ o Kosovu i Metohiji. 

- Unutrašnja politička scena bi trebalo uvijek u ovakvim rovitim vremenima da bude jedinstvena jer, u suprotnom, šaljemo sliku da smo slabi i osjetljivi na pritiske - naglasio je Lazanski.