latinica  ћирилица
18/04/2019 |  15:55 ⇒ 17:42 | Autor: RTRS

Šamac: Iz budžeta 70.000 KM za podsticaje privrednicima

Opština Šamac ove godine u budžetu je planirala 70 hiljada maraka podsticaja za male privrednike. Sredstva su namijenjena poslodavcima koji zaposle do pet novih radnika, ali i za nabavku mašina i opreme ili standardizaciju kvaliteta poslovanja.

U Šamcu su najtraženiji varioci i bravari, a posla ima i za srodna zanimanja.

Branko Maksimović, direktor preduzeća “Fero” Šamac, kaže da je već je zaposlio 15 ljudi i da ima namjeru da ih još zaposli.

- Ove godine planiram da zaposlim još četvoricu, petoricu. Јednostavno, posla ima. Radim za domaće tržište, a roba ide konačno i za inostranstvo, pola za Italiju, pola za Holandiju - ističe Maksimović.

Zahvaljujući podršci opštine Šamac, prošle godine je 15 privrednika i zanatlija predviđenih 60.000 maraka utrošilo na nova zapošljavanja i nabavku mašina i opreme. Posao je dobilo 25 radnika. U lokalnoj upravi očekuju bolje rezultate ove godine.

- Obaveza poslodavca je da novo zapošljavanje vrši prvenstveno preko evidencije biroa za zapošljavanje i da prijavljene radnike drži zaposlene minimalno 18 mjeseci. Uvedena je i jedna novina - svaki poslodavac koji zaposli invalidno lice od prve do četvrte kategorije može ostvariti podsticaje u visini 1.000 maraka - rekao je Predrag Nedić, načelnik Odjeljenja za privredu u opštini Šamac.

Podsticaji za novozaposlene radnike, zavisno od stručne spreme, iznose od 800 do 1.500 maraka, a subvencije za nabavku mašina i opreme do 5.000 maraka. Јavni poziv za dodjelu subvencija za zapošljavanje otvoren je do 30. oktobra.