latinica  ћирилица
18/04/2019 |  16:17 ⇒ 16:20 | Autor: SRNA

Usaglašeni koraci ka objavljivanju baze podataka o nestalim licima

Na sastanku Radne grupe za nestala lica u Zagrebu danas su usaglašeni koraci ka objavljivanju baze podataka aktivnih slučajeva nestalih lica do sredine ove godine, saopšteno je iz Međunarodne komisije za nestala lica.
Radna grupa za nestale osobe - RGNO - Foto: SRNA
Radna grupa za nestale osobe - RGNOFoto: SRNA

Šef Programa za zapadni Balkan ICMP-a Metju Holidej rekao je na sastanku da je povjerenje među akterima procesa traženja nestalih na zapadnom Balkanu ključno za rješavanje oko 12.000 slučajeva nestalih lica za kojima se još traga.

Holidej je naglasio da će uz finansijsku podršku Vlade Velike Britanije biti nastavljen rad sa institucijama i udruženjima porodica nestalih, kako bi bila unaprijeđena regionalna saradnja s ciljem identifikacije što više nestalih lica.

- Sve strane zajedno rade na ubrzavanju procesa. Prepreke na koje nailazimo jesu tehničke, a ne političke prirode - rekao je Holidej učesnicima drugog sastanka Radne grupe za nestala lica.

Članovi Radne grupe su rukovodeći predstavnici institucija nadležnih za pitanje nestalih lica u BiH, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i na samoproglašenom Kosovu, a njen zadatak je nadzor aktivnosti predviđenih Okvirnim planom, potpisanim u Hagu u novembru 2018. godine.

Učesnici sastanka su predložili lokacije potencijalnih skrivenih grobnica za zajedničke ekshumacije u narednom periodu, a grupa je nastavila rad koji se odnosi na neidentifikovana lica, predlaganjem pilot slučajeva i usaglašavanjem novih mjera za njihovo rješavanje, navodi se u saopštenju.

ICMP nastavlja rad na stvaranju političkih okvira za koordinaciju između vlasti u regionu, a nastoji da olakša i prekogranični pristup podacima o nestalim licima, kao i pristup podacima na teritoriju jedne zemlje.

Iz ICMP-a navode da se radi i na poboljšanju kapaciteta udruženja porodica za zagovaranje svojih prava na regionalnom nivou, unapređenju zajedničke ekshumacije i obezbjeđivanju trajne dostupnosti ICMP-ovih kapaciteta za testiranje DNK i traženja podudarnosti.

U saopštenju se dodaje da je Velika Britanija sa 1,5 milion evra podržala dvogodišnji projekt ICMP-a, usmjeren na jačanje regionalne saradnje i rješavanje slučajeva nestalih lica iz sukoba tokom devedesetih godina prošlog vijeka.