latinica  ћирилица
18/04/2019 |  16:44 | Autor: SRNA

Prikaz naoružanja i vojne opreme pred stranim delegacijama

Na poligonu Nikinci kod Rume pred stranim delegacijama izveden je prikaz bojevim gađanjem srpskog naoružanja i vojne opreme, među kojima su "oganj" i "nora".
Prikaz srpskog naoružanja i vojne opreme - Foto: SRNA
Prikaz srpskog naoružanja i vojne opremeFoto: SRNA

Delegacijama partnerskih zemalja, zainteresovanim da se upoznaju o tehničkim i operativnim karakteristikama srpskih sredstava, prikazano je gađanje simuliranim artiljerijskim divizionom.

Divizion su predstavljale tri baterije sa po dva oruđa - top-haubica 155 milimetara "nora B-52", modernizovani raketni lanser "oganj", digitalni i modularni, kao i dva lansera tipa "alas", saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

Demonstriran je i sistem za upravljanje vatrom, odnosno komandno-informacioni sistem artiljerije koji se, takođe, uvodi u naoružanje Vojske Srbije.

Delegacije partnerskih zemalja su u Srbiju došle na poziv ministra odbrane Aleksandra Vulina, koji je nakon uspješno izvedenog gađanja, istakao da je sada odbrambena industrija Srbije u stanju da pred veoma značajnim armijama svijeta pokaže svoja najnovija dostignuća.

- Odbrambena industrija Srbije jedna je od strateških grana privrede naše zemlje i Vlada Srbije nastaviće da ulaže u nju baš da bi mogla svijetu i probirljivom tržištu da ponudi ovako složene borbene sisteme. Do sada smo uglavnom proizvodili i prodavali municiju, a sada smo u stanju da proizvedemo i prodamo složene borbene sisteme i da izađemo na svjetsko tržište - naglasio je Vulin.

Prema njegovim riječima, prvi i najvažniji zadatak srpske odbrambene industrije jeste opremanje Vojske Srbije.

- Vojska Srbije se oprema najsavremenijim sistemima, ali po cijenama koje su znatno niže od tržišnih. Zato smo u stanju da modernizujemo našu vojsku za mnogo manje novca nego bilo koja druga zemlja. Zato ćemo i nastaviti da ulažemo u odbrambenu industriju Srbije, a Vojska Srbije nastaviće da jača svoje borbene kapacitete - rekao je Vulin.

Na poligonu "Nikinci" gađanje su posmatrali predstavnici Bjelorusije, Mađarske, Slovenije i Grčke, a tokom posjete delegacijama partnerskih zemalja predstavljena su i različita pješadijska sredstva.

Predstavljeni su i kompleti zaštitne balističke opreme unapređenih performansi, nova familija savremenog streljačkog naoružanja - jurišne i snajperske puške, nišani za naoružanje, uključujući i video-nišan koji omogućava gađanje iz zaklona, optoelektronski sistemi za izviđanje bojišta, naoružana robotizovana zemaljska platforma, oklopni transporter sa pogonom na svih osam točkova i oklopno vozilo sa pogonom na sva četiri točka.

Delegacije će imati priliku da vide i familiju vođenog protivtenkovskog naoružanja, fiber-optički i radio vođene rakete dometa od pet do 25 kilometara, namijenjene za primjenu sa zemaljskih ili helikopterskih platformi.

Stranim delegacijama biće predstavljena i bespilotna naoružana letjelica, besposadne vazduhoplovne platforme i familija nevođenog i vođenog vazduhoplovnog naoružanja, kao i artiljerijski PVO sistem malog dometa za neposrednu zaštitu transporta oklopnih i jedinica motorizovane pješadije, za dejstvo po dronovima i zemaljskim ciljevima.