latinica  ћирилица
18/04/2019 |  16:53 ⇒ 17:23 | Autor: SRNA

Nema dokaza o saradnji Trampa sa Rusijom

Američki ministar pravde Vilijem Bar objavio je danas detalje izvještaja specijalnog savjetnika Roberta Milera o ulozi Rusije na predsjedničkim izborima održanim 2016. godine i naglasio da nije pronađen nikakav dokaz o saradnji izbornog štaba Donalda Trampa i Moskve.

Bar je održao konferenciju za novinare pred planirano objavljivanje Milerovog izvještaja.

- Ruska Vlada pokušala je da se umiješa u naš izborni proces ali zahvaljujući Milerovoj temeljnoj istrazi sada znamo da operativci Moskve nisu sarađivali sa predsjednikom Trampom ili nekim iz njegovog izbornog tima - naglasio je Bar.

On je napomenuo da će Trampovi lični advokati, prije objavljivanja u javnosti, imati priliku da pregledaju konačnu verziju prerađenog izvještaja.

U američkim medijima izraženo je uvjerenje da će dijelovi izvještaja biti cenzurisani radi zaštite osjetljivih informacija.

Bar je dodao da je većina izmjena u Milerovom izvještaju izvršena pred objavljivanje u javnosti kako bi se spriječila povreda određenih pravnih pitanja.

Miler je svoj izvještaj Baru predao 22. marta. Nekoliko dana kasnije Bar je u obraćanju kongresmenima rekao da u istrazi nije utvrđeno da se Tramp tokom predizborne kampanje udruživao sa Rusijom, te da Miler nije oslobodio Trampa krivice za ometanje pravde.

Bar je kasnije donio zaključak da Tramp nije ometao pravdu.