latinica  ћирилица
18/04/2019 |  17:07 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Ulazak BiH u NATO značio bi nestanak Srpske

Pritisci međunarodne zajednice na Srbiju i Republiku Srpsku da promijene stav o NATO-u biće nastavljeni, smatraju predstavnici akademske zajednice. Profesor Darko Tanasković naglašava da je jasno odbijanje Republike Srpske da prihvati mogućnost ulaska BiH u NATO - moralno i egzistencijalno. Zašto Srpska neće u NATO, bila je tema i tribine koju je organizovalo Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji.

Јavnost u Srpskoj uznemiravaju vijesti da se u Federaciji BiH tajno proizvodi i skladišti naoružanje i popisuju vojno sposobni Bošnjaci, oni koji nisu vojno obučeni. Da li je članstvo u NATO-u i to naoružanje neki novi put, kojim Bošnjaci vide buduću komunikaciju sa Srpskom, upitao je analitičar i profesor Fakulteta političkih nauka Aleksandar Vranješ.

- NATO i višak naoružanja treba da svede srpske političke interese na pravu mjeru po bošnjačkim standardima i zato aktivacija MAP-a nije samo još jedan od apstraktinih uslova za neke daleke i neizvjesne integracije, kao što je slučaj sa EU. aktivacija MAP-a za SDA je suštinsko pitanje budućeg konačnog postavljanja Srpske u okvire po bošnjačkim mjerilima - ističe Vranješ.

U fokusu interesovanja Alijanse je i Zapadni Balkan. Zato će pritisci na Srpsku i Srbiju da se priključe vojnom savezu biti sve veći, naveo je Predrag Ćeranić, profesor na Fakultetu bezbjednosti u Banjaluci.

- Treba da odbranimo teritoriju, treba da odbranimo narod, da se povežemo još jače sa onima koji su nam prijatelji. Na ruku nam ide što velike sile, koje su nam prijatelji, jačaju svoj uticaj - naglašava Ćeranić.

Nato je ofanzivni vojni savez koji reketira nove članice, a članarina od dva odsto bruto proizvoda je preskupa i za razvijene evropske zemlje, a nepodnošljiva za Srpsku, smatra senator Republike Srpske Nenad Kecmanović.

- Srbija i Srpska devedesetih godina nisu pristale da plate reket i zato su bombardovane osiromašenim uranijumom. Sada je Srpska ponovo dobila ponudu i ponovo je odbila. Zato postoji opasnost da bi nam se to moglo ponoviti, odnosno razbiti o glavu - kaže Kecmanović.

SAD su zainteresovane za članstvo zemalja Balkana u NATO-u, dok ih evropska budućnost uopšte ne zanima, podsjetio je akademik Darko Tanasković i dodao da ima dovoljno jakih razloga da Srbija i Srpska ostanu vojno neutralne i zadrže korektne i partnerske odnose sa članicama NATO-a.

- Na liniji vatre, kako je to rekao biviši državni sekretar SAD DŽon Keri, Srbima nije lako donositi optimalne političke odluke, ali opredjeljivanje za perspektivu članstva u NATO-u za njih nije ni dovoljno dobro, odnosno manje loše opredjeljenje da bi ga, uz određene žrtve zarad navodne bolje budućnosti, trebalo uzimati u obzir - dodaje Tanasković.

Ulazak Bosne i Hercegovine u NATO nije politički i ekonomski opravdan potez. Cilj je da se Banjaluka pretvori u kanton, a Srpskoj oduzemu sve ingerencije, rekao je na tribini vojni analitičar Miroslav Lazanski.