latinica  ћирилица
18/04/2019 |  17:56 ⇒ 19:53 | Autor: RTRS

Srpska vraća 105 miliona KM više nego što se zadužuje

Ukupan iznos zaduženja, predviđenih budžetom u ovoj godini, iznosi 380 miliona maraka. Na kritike o navodnoj prezaduženosti predsjednik Vlade Radovan Višković odgovorio je da će 105 miliona više od iznosa zaduženja Srpska vratiti. U prilog njegovoj tvrdnji ide i Informacija o stanju javne zaduženosti BiH, gdje se vidi da unutrašnji dug Srpske pada.

Nešto više od milion maraka dnevno – toliko brzo se Republika Srpska zadužuje u ovoj godini. Bar je to budžetom predviđen plan. Iako se u javnosti često govori o novim zaduženjima, činjenica je da svoj unutrašnji dug Srpska ipak smanjuje, u periodu od 2016. do 2018. za gotovo 450 miliona. Tako je i u Informaciji o stanju javne zaduženosti Bosne i Hercegovine.

- Prema projekcijama za naredne tri godine, Republika Srpska svoj unutrašnji dug smanjiće za nešto više od 56 miliona maraka. S druge strane, unutrašnji dug Federacije Bosne i Hercegovine, u odnosu na dug Republike Srpske manji je za oko milijardu maraka i do 2021. trebalo bi da bude smanjen za dodatnih, nešto više od 200 miliona maraka - stoji u Informaciji.

Samo za prva tri mjeseca u ovoj godini emisijama hartija od vrijednosti Republika Srpska zadužila se za gotovo 127 miliona maraka. Na Banjalučkoj berzi 22. aprila trebalo bi da ponudi na prodaju trezorske zapise od 20 miliona maraka sa datumom isplate od šest mjeseci. Prema riječima predsjednika Vlade, Radovana Viškovića, sva zaduženja u skladu su sa odlukama Parlamenta i nikako nisu dramatična.

- Ove godine u našem budžetu imamo projektovano 380 miliona iz kreditnih zaduženja, ali isto tako neće niko da kaže da mi ove godine vraćamo 488 miliona, ili faktički 105 miliona više vraćamo nego što se zadužujemo - istakao je Višković.

Namjere predsjednika Vlade i kontinuirano smanjenje duga pohvaljuju i ekonomisti. Ipak, kažu, može to i bolje. Bržim smanjenjem duga Srpska bi stekla uslove da konačno dobije razvojni budžet, smatra ekonomski analitičar Predrag Duduković.

- Bez obzira na to smanjenje, i dalje ostaje velika otplata kredita godišnja. Iz tog razloga ne možemo usmjeriti značajnija sredstva u razvoj, da taj budžet ima svoju, u pravom smislu riječi, razvojnu komponentu i da se onda dio sredstava, koji se upućuje u isplatu kredita i kamata, usmjerava u razvoj - ističe Duduković.

U poređenju sa Federacijom BiH, ukupan dug Republike Srpske znatno je manji. I predsjednik Vlade, ali i ekonomisti saglasni su u jednom - pitanje zaduženosti bilo bi i povoljnije kada bi Republika Srpska mogla doći do aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom, čije su kamatne stope znatno povoljnije od onih koje nudi domaće tržište. Pristup povoljnijem novcu blokira Savjet ministara koji nije formiran i kontinuirane političke krize na zajedničkom nivou.