latinica  ћирилица
18/04/2019 |  18:11 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Banjaluka: Od maja ljetne bašte samo uz dozvolu Grada

Ističe rok za obilježavanje granice ljetne bašte ugostiteljskih objekata u Banjaluci. Zahvaljujući toj mjeri, gradske službe će moći da, bez uvida u dokumentaciju, provjere da li je terasa u okviru propisanih gabarita.

Kako bi u bašti kafića postavili "sto više", ugostitelji su nerijetko pribjegavali nepropisnom zauzimanju javnih površina. Od maja to više neće biti moguće, jer će granice bašta i fizički biti obilježene bijelim grbom Grada.

Komisija Gradske uprave izlazi na teren i, na osnovu crteža idejnog rešenja, obilježava granice u okviru kojih je dozvoljeno postavljanje ljetnih bašta. Na ovaj način, u Banjaluci je obilježeno njih dvadesetak.

- Preostale, kojih ima oko 30, su u procesu pribavljanja dokumentacije, idejnih prikaza, 3D projekcija, kako bi i njih obilježili u narednom periodu, a to je veoma brzo - naglasila je Adrijana Šešić iz Odjeljenje za prostorno uređenje Grada Banjaluka.

Na taj način, već na prvi pogled, biće jasno da li je riječ o legalnom ili nelegalnom zauzimanju prostora i olakšan posao Komunalnoj policiji koja je do sada to provjeravala uvidom u dokumentaciju.

- Nakon ovog roka koji smo zadali, one bašte koje ne pribave tu dokumentaciju biće uklonjene. Kada pribave dokumentaciju, biće obilježene i moći će da postave stolove, stolice, sjenila i sve ostalo što je element jedne bašte - dodaje Šešićeva.

Iz resornog ministarstva poručuju da su lokalne zajednice, u skladu sa zakonom o prostoru i građenju, dužne da donesu odluku za postavljanje bašte čvrste konstrukcije, a prethodno mora biti sprovedena stručna rasprava. To je, kažu, isključivo nadležnost lokalnih zajednica, a ministarstvo je drugostepeni organ koji odlučuje po žalbi.

Ministarstvo je jedino nadležno za postavljanje, odnosno izdavanje dozvole za objekte koji se nalaze u zaštićenom području, gdje su prirodna i kulturna dobra, a gdje presudnu saglasnost mora dati i republički Zavod za zaštitu kluturno-istorijskih i prirodnih nasljeđa, rekla je ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske. Srebrenka Golić.

Ukoliko je riječ o baštama koje nisu od čvrste konstrukcije, nema potrebe za izdavanje građevinske dozvole i lokacijskih uslova, kažu u ministarstvu. U tom slučaju, ugostitelji lokalnim zajednicama plaćaju samo komunalnu naknadu.