latinica  ћирилица
19/04/2019 |  09:14 ⇒ 16:35 | Autor: SRNA

U opštinu Teslić kroz razne projekte uloženo više od 70 miliona KM

Prema podacima Vlade Republike Srpske, do sada je u opštinu Teslić, po različitim programima iz Razvojnog programa i iz Budžeta Republike, uloženo više od 70 miliona KM, a kroz kredite Investiciono-razvojne banke /IRB/ Srpske plasirano je 40 miliona.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

U oblasti poljoprivrede na području Teslića uložen je 21 milion KM kroz razne projekte, među kojima su podsticaji za razvoj poljoprivrede, odbrana od poplava i drugi.

Kroz aktivnosti podrške privredi, među kojima su podsticaj izvoza i sufinansiranje preduzeća za proizvodnju tekstila, kože i obuće od 2006. do danas Vlada je izdvojila 7,5 miliona KM.

Prema podacima Vlade Republike Srpske, za socijalno ugroženo stanovništvo izdvojeno je skoro 1,5 miliona za subvencije električne energije. Od 2006. do danas kroz različite projekte za održivi povrtak izdvojeno je više od 4,3 miliona KM.

U saradnji sa Boračkom organizacijom koja je dala značajan doprinos u odbrambeno-otadžbinskom ratu realizovani su mnogi projekti od kojih su najznačajniji stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida za šta je izdvojeno 4,5 miliona KM i zbrinuto 363 porodice, od čega izgradnjom stanova 60, a nepovratna novčana sredstva dobilo je 303 porodica.

Iz republičkog budžeta izdvojeno je 50.000 KM za izgradnju spomenika i spomen-obilježja poginulim borcima Vojske Republike Srpske sa teritorije opštine Teslić.

Među značajnijim ulaganjima u ovu lokalnu zajednicu je i 2,3 miliona KM koje je uloženo u škole i fiskulturne sale, kao više od pola miliona KM za opremu i modernizaciju, nabavku računara i uvođenje informacionih sistema.

Više od pola miliona KM uloženo je u oblast zdravstva za nabavku biohemijskog analizatora, rekonstrukciju Centra za mentalno zdravlje, kao u projekte adaptacije, sanacije, rekonstrukcije i opremanja ambulanti porodične medicine i uvođenjnj informacionog sistem.

Kroz program socijalnog zbrinjavanja radnika koji su procesom privatizacije, stečaja ili likvidacije preduzeća ostali bez posla u opštini Teslić zbrinuto je 1.236 radnika iz tri preduzeća, za šta je utrošeno skoro miliona KM, dok je kroz projekte zapošljavanja od 2007. do 2018. zaposleno 400 lica, za što je utrošeno 1,5 miliona KM.

U rehabilitaciju magistralnih i regionalnih puteva, postojeće putne infrastrukture u Tesliću uloženo je više od šest miliona KM.

Planom poslovanja ЈP "Putevi Republike Srpske" za ovu godinu planirana je izgradnja dva mosta i dijela saobraćajnice na regionalnom putu Šnjegotina-Klupe u iznosu od milion KM.

Ukupna investicija u okviru projekta "Vodovod i kanalizacija", koji se realizuje na teritoriji više opština u Srpskoj, u opštini Teslić vrijedna je 17 miliona KM.

Kroz projekte za omladinu i sport do sada je u ovu lokalnu zajednicu uloženo 1,5 miliona KM, a izgrađene su dvije kuće za porodice sa petoro i više djece.