X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
19/04/2019 |  11:44 ⇒ 11:57 | Izvor: RTS

Hrvatska ponovo daje u zakup srpsku imovinu

Јoš sedam nekretnina u vlasništvu Srbije i BiH hrvatsko Ministarstvo državne imovine daje na tridesetogodišnji zakup.
Gradac na moru (foto: privatni-smjestaj-hrvatska.com) -
Gradac na moru (foto: privatni-smjestaj-hrvatska.com)

Riječ je o odmaralištima u Dubrovniku, Gradcu kod Makarske i na ostrvu Ugljan. Tako je i u novembru izdato 15 objekata. Imovina srpskih preduzeća, banaka i novca koji je bio u tim filijalama uredbama Hrvatske je praktično prisvojen, rekao je Ivan Simić, savjetnik za praćenje procesa u Hrvatskoj.

Simić je gostujući na RTS naveo da nikada nije utvrđeno koliko je novca srpskih banaka ostalo u Hrvatskoj. Početkom 90-ih, kada su izbili sukobi, Hrvatska je donijela niz propisa kojima zabranjuje raspolaganje i prenos sredstava van njenih granica.

- Јugobanka je imala više filijala u Hrvatskoj, kao i Investbanka. Određene kreditne linije su bile povučene, a nikada nisu izservisirane. Privredna banka Zagreb, koja je trebalo da radi naplatu za račun Јugobanke nikada nije tražila potraživanje naplate kredita koje je uzelo brodogradilište u Rijeci - objašnjava Simić.

Prema njegovim riječima, pravni poredak Hrvatske baštini konzistentnost da se legalizuje ono što je posljedica ratnih dešavanja.

- To utoliko više začuđuje jer je pravna država tekovina EU. Čudi da izostaje reakcija sa njihove strane. Svaki presedan koji se nekada desio mora biti vidljiv, jer se nikada ne zna kada će ponovo biti upotrebljen. Vrijednosti koje EU promoviše nešto su u šta i mi vjerujemo. Ako se to ne primjenjuje u nekoj članici, to mora biti vidljivo i za pravnu javnost, ne samo ovdje, već i u EU - smatra Simić.

Imovina Јugobanke je praktično dva puta konfiskovana.

- Prvi put donošenjem uredbe o likvidaciji filijala kada je cjelokupna imovina izmještena iz centrale i data drugoj banci. Drugi put kada je ta ista banka koja je određena da se stara o naplati potraživanja 2001. godine donijela odluku da se to potraživanje ukida i da se prenosi na državnu agenciju za sanaciju banaka. To praktično znači da one firme koje su povukle sredstva preko Јugobanke ne moraju ni da plate svoju obavezu - kaže Simić.

Odmarališta u Dubrovniku, Gradcu, na ostrvu Ugljan, kao i ona u Slanom, Biogradu, na Rabu, čini se da su zauvijek izgubljena.

- Sudbina odmarališta koja su u Hrvatskoj imala srpska preduzeća su slična, ako ne i gora od sudbine banaka. Pa tako imate istovremeno postupke stečaja i likvidacije, što je nemoguće u privredi. U Splitu se tako otvara postupak stečaja Јugobanke iako se godinama vodi likvidacioni postupak. Ne može se voditi stečajni postupak bez stečajne mase. Mi u Hrvatskoj tako imamo već drugi krug nacionalizacije - rekao je savjetnik za praćenje procesa u Hrvatskoj.