latinica  ћирилица
19/04/2019 |  11:56 ⇒ 12:02 | Autor: RTS

Crna Gora prodaje brodove "Kotor" i "Pulu"

Crnogorska vlada odlučila je da se iz mornarice Vojske Crne Gore povuku dva najveća plovila – patrolne brodove "Kotor" i "Pulu" i ponude na prodaju. Prihod od njihove prodaje biće usmjeren za nabavku novog naoružanja i opreme.
Patrolni brod "Kotor" (www.mod.gov.me) -
Patrolni brod "Kotor" (www.mod.gov.me)

Ministarstvo odbrane zaduženo je da procijeni i odredi početnu vrijednost za brodove i rezervne dijelove za njih koji su u mornaričkim skladištima, kao i da sprovede postupak njihove prodaje.

Budući da je riječ o prodaji još upotrebljive i perspektivne vojne tehnike, Ministarstvo odbrane će novog vlasnika za najjače i najveće brodove crnogorske mornarice tražiti na tzv. povjerljivim tenderima koji nose oznaku tajnosti "interno".

Do sada je više država iskazivalo interesovanje da kupi ova dva broda koja su tehnički u dobrom stanju i da ih nakon modernizacije naoružanja i elektronike uvrste u sastav svojih ratnih mornarica. Među njima su bili Pakistan, Turska, Bangladeš, Izrael...

Kako je obrazloženo, ovi brodvi su preveliki, preskupi i prekomplikovani za upotrebu u mornarici crnogorske vojske koja ni sa kadrovskog stanovišta više ne može opsluživati tako kompleksne ratne brodove koji su krajem osamdesetih godina napravljeni da budu okosnica udarnih pomorskih snaga flote nekadašnje Јugoslovenske ratne mornarice.

U tom dokumentu stoji da "najveći problem u održavanju ovih brodova predstavlja nepostojanje specijalizovanih remontnih ustanova ili firmi u Crnoj Gori koje imaju kapacitete za održavanje i remont brodskih oružnih sistema i sistema za upravljanje vatrom, što značajno već duži period utiče na ispravnost, pouzdanost i upotrebu ovih sistema."

"Kotor" i njegov blizanac "Pula" bili su najveći i najmoćniji ratni brodovi nekadašnje Јugoslovenske ratne mornarice. Ove dvije raketne fregate građene su 1986. i 1988. godine. Brodovi su dugački 92 i široki 11,7 metara.