latinica  ћирилица
19/04/2019 |  16:11 ⇒ 16:19 | Autor: RTRS

Pred Banjalučanima lični arhiv najkontroverznijeg eks-ЈU političara

Izložba arhivske građe pod nazivom "Mleko i krv" iz ličnog fonda Slobodana Penezića Krcuna, jednog od najkontroverznijih političara bivše Јugoslavije, otvorena je danas u Banskom dvoru u Banjaluci, povodom 66 godina Arhiva Republike Srpske.
Izložba iz ličnog fonda Slobodana Penezića Krcuna ( Foto: banjaluka.rs.ba) - Foto: RTRS
Izložba iz ličnog fonda Slobodana Penezića Krcuna ( Foto: banjaluka.rs.ba)Foto: RTRS

Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković rekla je prilikom otvaranja da će zahvaljujući arhivskoj građi koju je porodica Penezić ustupila Istorijskom arhivu Užice, banjalučka javnost imati priliku da se upozna o Krcunovom životu.

- Po mnogo čemu je Krcun bio poseban, ako po ničem drugom, onda po ulogama koje mu je život dodjeljivao, a kojima se nije opirao. Bio je narodni heroj, načelnik Ozne, ministar unutrašnjih poslova Srbije, premijer - istakla je Đakovićeva.

Ona je navela da izložba predstavlja dokumente koje je porodica čuvala, odnosno porodičnu prepisku – pisma koja je Krcun pisao supruzi i iz kojih je uočljiva transformacija jedne ličnosti, zbog čega se i smatra najkontroverznijom ličnošću bivše zemlje.

Prema njenim riječima, izložba predstavlja i mladog Krcuna koji se obračunava sa neistomišljenicima u Komunističkoj partiji, ali i sa onima koji su proglašeni za kontrorevolucionare, ali i zrelijeg Krcuna ispunjenog ljubavlju prema porodici i ljudima.

Đakovićeva je dodala da izložba daje prostora svakom posjetiocu da na osnovu eksponata donese svoj zaključak o Slobodanu Peneziću Krcunu.

Direktor Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić rekao je da je izložba plod saradnje sa Istorijskim arhivom iz Užica, koja traje skoro 20 godina.

- Trudimo se da svake godine ugostimo po jednu izložbu iz njihovog arhiva, a oni isto tako i jednu našu, da zajednički učestvujemo na skupovima, da organizujemo okrugle s tolove i slično. I ovo danas je nastavak te uspješne saradnje - naveo je Stojnić.

Direktor Istorijskog arhiva Užice Željko Marković, koji je i autor ove izložbe, rekao je da je izložba iz najznačajnijeg ličnog fonda koji čuva užički Arhiv, te da je, s obzirom na funkcije koje je obavljao, Krcun najznačajnija ličnost u novijoj istoriji koja je potekla iz Užica.

On je podsjetio da je Krcun u vrijeme kada je stradao bio predsjednik Izvršnog vijeća Srbije.

Marković je naveo da je ova izložba prošle godine otvorena u Užicu za dan grada, te da je obišla još neke od gradova u Srbiji, a da je ovo njeno prvo gostovanje van granica Srbije.

Podsjetivši da je arhivska građa najznačajnija za izučavanje prošlosti, Marković je rekao da ona predstavlja i značajnu građu za drugačiji pristup izučavanju Krcunove ličnosti, posebno onoga što potpada pod termin kontroverznosti.

Otvaranju izložbe prisustvovali su i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Nebojša Radmanović.