latinica  ћирилица
19/04/2019 |  18:22 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

Bijeljina: Gastro festival okupio 110 izlagača

U Bijeljini je otvoren 10. međunarodni sajam turizma i gastro-kulture. Dvodnevni sajam turizma okupio je 110 izlagača iz Bijeljine i drugih dijelova Srpske, ali i Srbije i Crne Gore.

Turizam je kod nas, kao i u svijetu, privredna grana u ekspanziji, a sajmovi turizma dobra su prilika da se ova djelatnost još više unaprijedi i razvije, ističu učesnici i organizatori Bijeljina turista.

- Firma Globus je ovdje u Bijeljini već 21 godinu. Bavimo se zemljoradnjom, farma, mesara, dva restorana i organizacija svih vrsta događaja - ističe Јakša Zupar, iz Globus d.o.o.Bijeljina.

Bojana KOovačić iz Hotela Drina u Bijeljini ističe značaj kongresnog turizma.

- U posljednje vrijeme nam je u porastu kongresni turizam. Na to se baziramo najviše, imamo vrlo značajna zapažanja kada je upitanju ta djelatnost.

Bijeljina ima brojne, nadaleko poznate hotelijerske, banjske, ugostiteljske objekte, crkve i manastire, kao i prirodne ljepote koje su prošle godine privukle u ovaj grad više od 1.200.000 turista.

- Pored etno, vjerskog, banjskog i lovnog turizma, sigurno je važno ono što su naši vrijedni, jaki privrednici napravili komplekse, kao što je Etno selo Stanišići, Globus Dvorovi i drugi - ističe Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine.

Partner sajma ove godine je Turistička organizacija Vojvodine koja je predstavila dio bogate ponude u svim vidovima turizma.

- Sa nama su turističke organizacije Vršca, Bečeja, Novog Bečeja... Predstavljamo Novi Sad, omladinsku prestonicu Evrope za 2019. i evrospku prestonicu kulture za 2021. godinu, na 50 kvadrata štanda - poručuje Nataša Pavlović, direktorka Turističke organizacije Vojvodine.

Potpisivanjem protokola najavljeno je i kreiranje zajedničkog turističkog proizvoda Vojvodine i Republike Srpske koji će u različitim modalitetima biti ponuđen gostima.

- Semberija predstavlja vrata, otvorena vrata između Republike Srbije i Republike Srpske, i naravno da zajedničkim nastupanjem mi imamo i sličnu geografsku strukturu i potencijale u oblasti turizma i zajedničkim nastupanjem prema svijetu imamo veće mogućnosti - napominje Dragica Kovač, ministarka trgovine i turizma Republike Srpske.

U toku dvodnevnog sajma, na više od 900 kvadratnih metara izložbenog prostora posjetioci će moći da se upoznaju sa turističkom i gastro ponudom Bijeljine i okolnih gradova, kao i zemalja regiona, a sutra će moći da uživaju u slasnoj vojvođanskoj hrani i probranim vinima.