latinica  ћирилица
29/12/2010 |  13:30 | Autor: RTRS

RS DOBILA NOVU VLADU

Narodna skupština RS izabrala je novu Vladu. Time je konstituisanje vlasti u RS završeno prije Nove godine, kako je bilo i najavljivano. U Vladi novog premijera RS Aleksandra DŽombića je 10 ministara iz SNSD, po dvoje ministara iz Socijalističke partije i DNS-a, jedan iz HDZ-a BiH i jedan ministar koji nije stranačka ličnost.


Bivši ministar finansija Aleksanadar DŽombić novi je premijer RS. Najavio je da će njegova Vlada u naredne četiri godine biti Vlada na terenu, koja se bori za socijalnu pravdu. Umjesto Aleksandra DŽombića, resorom finansija rukovodiće Zoran Tegeltija, dosadašnji načelnik opštine Mrkonjić Grad. Stanislav Čađo, nakon četvorogodišnjeg manadata, i naredne četiri godine ostaje na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova. Na istoj poziciji ostaje i dosadašnji ministar pravde DŽerard Selman. Umjesto Zorana Lipovca, na čelo Ministarstva uprave i lokalne samouprave dolazi Lejla Rešić, dosadašnja urednica u Informativnom programu Televizije RS. Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju od Јasne Brkić preuzima Željka Cvijanović, dosadašnji šef Kabineta predsjednika Vlade. Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić novi je ministar rada i boračko invalidske zaštite. Njegova stranačka koleginica Gorana Zlatković zamjeniće Predraga Gluhakovića na čelu Ministarstva trgovine i turizma. Željko Kovačević sa mjesta direktora Elektrokrajine dolazi na mjesto ministra industrije, energetike u rudarstva. Nedeljko Čubrilović osataje ministar saobraćaja i veza. Ministsrtvo poljoprivrede preuzima Miroslav Milovanović iz Bijeljine. Srebrenka Golić novi je ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju. U Ministarstvu prosvjete i kulture ostaje dosadašnji ministar Anton Kasipović. Bivši potrpredsjednik RS iz reda hrvatskog naroda Davor Čordaš novi je ministar za izbjeglice i raseljena lica. Ranko Škrbić i dalje će rukovoditi Ministarstvom zdravlja. Na čelo Ministarstva nauke i tehnologije, umjesto Bakira Ajanovića, dolazi dosadašnji zamjenik gradonačelnika Banjaluke Јasmin Komić. Nada Tešanović, koja je u prethodnom poslaničkom sazivu bila potpredsjednika republičkog Parlamenta, u naredne četiri godine biće na čelu Ministarstva porodice, omladine i sporta. U desetom sazivu Vlade među ministrima će biti pet žena, što je još uvijek manje od trećine ministarskog sastava.

Početak Druge posebne sjednice Narodne skupštine RS
Foto: SRNA

Mandatar za sastav nove Vlade RS Aleksandar DŽombić na Drugoj posebnoj sjednici Narodne skupštine RS.
Foto: SRNA

Mandatar za sastav nove Vlade RS Aleksandar DŽombić podnosi ekspoze u Narodnoj skupštini RS
Foto: SRNA

Novoizabrani predsjednik Vlade RS Aleksandar DŽombić potpisuje svečanu zakletvu u Parlamentu RS
Foto: SRNA

Novoizabrani ministar za izbjeglice i raseljena lica RS Davor Čordaš - polaganje svečane zakletve u NSRS.
Foto: SRNA

Ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo, potpisuje svečanu zakletvu u Narodnoj skupštini RS.
Foto: SRNA

Novi ministri u Vladi RS na Drugoj posebnoj sjednici Narodne skupštine RS.
Foto: SRNA

Narodna skupština RS izabrala je novu Vladu. U Vladi novog premijera RS Aleksandra DŽombića je 10 ministara iz SNSD, po dvoje ministara iz Socijalističke partije i DNS-a, jedan iz HDZ-a BiH i jedan ministar koji nije stranačka ličnost.
Foto: SRNA