latinica  ћирилица
19/04/2019 |  22:43 ⇒ 20/04/2019 | 09:16 | Autor: SRNA

Vučić: Јedinstvo srpskog nacionalnog korpusa niko ne može da uništi (VIDEO/FOTO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da su svi Srbi iz regiona koji su večeras došli u Beograd na miting u okviru kampanje "Budućnost Srbije" pokazali da jedinstvo srpskog nacionalnog korpusa niko ne može da uništi i niko ničim ne može da razdvoji u ma koliko država živjeli i koliko god da problema imali.
Aleksandar Vučić (foto:Tanjug/Rade Prelić) -
Aleksandar Vučić (foto:Tanjug/Rade Prelić)

Vučić je zahvalio svim ljudima koji su došli iz svih dijelova Srbije, ali i Srbima iz Republike Srpske, iz Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Hrvatske.

- Pokazali smo da niko ničim ne može da nas razdvoji, da pripadamo istom rodu i narodu, niko to ne može da nam oduzme, i imamo isti jezik i kulturu. Kada se nešto loše dogodi u Beogradu, jednako brine i onaj u Prijedoru, koliko i onaj u Pljevljima, a i mi brinemo kada se nešto Srbima dešava u Šamcu ili Herceg Novom, bez obzira što žive u drugim državama - rekao je Vučić na skupu ispred Doma Narodne skupštine Srbije.

Beograd

On je poručio da Srbija poštuje teritorijalni integritet svake zemlje u regionu i nikog nije uvrijedila ili ugrozila.

- Imamo pravo da se zovemo Srbima, nikoga ne ugrožavajući i čuvajući nacionalni identitet i da čuvamo srpski jezik i da branimo srpsko ćirilično pismo - poručio je Vučić.

On je rekao da Srbi, uprkos bezbroj neriješenih nacionalnih problema - a jedan od najvećih je Kosovo i Metohija, moraju da uče od onih koji su uspjeli i u najtežim vremenima da sačuvaju svoj narod, sebe i da i danas upravljaju svijetom i vode Evropu, poput Nijemaca.

- Ali, Nijemci su znali da, čuvajući, učeći i brinući o Geteu, Šileru ... čuvajući svoj jezik i pismo, svoju kulturu, da ostanu jedinstvena nacija i da ponovo postanu snažni, moćni i najjači u svijetu", rekao je Vučić.

On je rekao da je počelo da se razgovara ne samo o Memorijalnom centru u Јasenovcu, koji će Srbija graditi sa Republikom Srpskom, već i o jedinstvenom srpskom bukvaru, srpskoj čitanci za svu srpsku djecu, šta god da uče, gdje god da uče i koja god da im je zemlja matična.

- Јer, tako ćemo biti bliži jedni drugima, tako se ujedinjujemo, a da nikog ne ugrožavamo - rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić (foto:Tanjug/Predsedništvo Srbije)

On je istakao da građani Srbije moraju da gledaju i razumiju kako se svijet kreće i zato će Srbija morati da gradi bolje odnose i sa Crnom Gorom i Sjevenom Makedonijom i mnogo bolje odnose sa BiH i sa Hrvatskom.

- Bez obzira na uvrede moramo da sebe obuzdamo i snagu pokažemo ne tako što ćemo da reagujemo već tako što ćemo pametno da pokušamo da privučemo ljude i obezbijedimo investicije - rekao je Vučić i poručio da će uložiti ogromnu energiju da se stvore uslovi za jedinstven regionalni ekonomski prostor i razvoj.

On je istakao da se Srbija nalazi na svom evropskom putu i želi da bude član EU, ali i da sačuva najbolje odnose sa Ruskom Fedeacijom i Kinom, ponovivši da Beograd neće uvoditi sankcije Rusiji.

Vučić je poručio da će Srbija ostati vojno neutralna jer hoće da sama ima snagu da čuva svoje nebo i zemlju i podsjetio da će 14 aviona "mig-29" do kraja godine biti opremljeni najmodernijim radarskim sistemima, oružjem i opremom, ne zato da bi nekog napadala već da bi sačuvala budućnost za svoju djecu.

- Naš najvažniji cilj u narednom periodu jeste razvoj Srbije, nove fabrike, investicije, veće penzije plate, uspješna vrijedna zaposlena Srbija. Naš cilj nisu sukobi čak ni sa onima kojih je mnogo manje, a prijetili su nam. Ali i njima kao i ovima oko Kosova ću reći - sve može, ultimatumi nisu mogući. Niko nikada neće moći nasiljem da ostvaruje ciljeve. Naša zemlja je demokratska - rekao je Vučić.

On je istakao da je cilj Srbija koja raste u miru, bezbjedna i sigurna i koja se puni novim naraštajima.

- Sve radimo da bi se te dve pretpostavke ispunile. Potrebna nam je jedna zastava, naša srpska trobojka. Potrebno je da budemo jedinstveni. Srbija to je naša vjera, to je cilj, san - putevi, bolnice, fabrike, škole i isti su za sve nas - dodao je Vučić.

Aleksandar Vučić, "Budućnost Srbije (foto:Tanjug/Rade Prelić)

On je poručio da Priština mora da ukine takse da bi se razgovaralo i istakao da ne bi trebalo da zaborave ni oni na Zapadu, ni Albanci da postoji samo jedna stvar koju je gore izgubiti od glave i koja je najskuplja na svijetu - obraz.

Vučić je rekao da je danas na skup u Beograd sa Kosova i Metohije došlo oko 7.500 ljudi, a da za desetak autobusa nije bilo dozvoljeno da pređu administrativni prelaz.

Predsjednik Srbije je istakao da je Beograd tražio kompromis sa Albancima, ali da mnogi u svijetu nisu razumjeli tu spremnost na kompromis i gledali da na svaki način ponize Srbiju.

- Naš cilj nisu sukobi, čak ni sa onima kojih je mnogo manje, a prijetili su nam na razne načine. To se riješava na izborima, ali i tamo ima ljudi koji žele dobro našoj zemlji, treba da vidimo o čemu možemo da se saglasimo - poručio je Vučić.