latinica  ћирилица
20/04/2019 |  08:44 ⇒ 10:15 | Autor: SRNA

Osumnjičeni za učešće na stranim ratištima transportovan u BiH

Osumnjičeni za učešće na stranim ratištima čiji su inicijali I.Ć. /24/ transportovan je u BiH i nalazi se u pritvoru, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.
Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Doneseno je rješenje o određivanju pritvora i I.Ć. je sproveden u pritvorsku jedinicu Suda BiH, te će protiv njega biti nastavljen krivični postupak u skladu sa zakonom.

I.Ć. je osumnjičen za krivična djela organizovanje terorističke grupe, protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama i terorizam.

Po naredbi Suda BiH, za I.Ć. je ranije raspisana međunarodna potjernica.

U skladu sa međunarodnim obavezama BiH, Tužilaštvo BiH je u saradnji sa Graničnom policijom, Agencijom za istrage i zaštitu, Ministarstvom bezbjednosti, Obavještajno-bezbjednosnom agencijom, MUP-om Kantona Sarajevo, a u koordinaciji i saradnji sa Vladom i Ambasadom SAD u Sarajevu, provelo niz aktivnosti koje su rezultirale transferom državljanina BiH sa sirijskog ratišta.

"Tužilaštvo BiH iskazuje spremnost i posvećenost u provođenju zakona i međunarodnih obaveza u borbi protiv terorizma i zahvaljuje se na saradnji svim agencijama za provođenje zakona u BiH, a naročito Vladi i Ambasadi SAD u Sarajevu na iskazanoj podršci i pomoći u realizaciji ovih aktivnosti", navodi se u saopštenju.