latinica  ћирилица
20/04/2019 |  10:44 ⇒ 15:03 | Autor: SRNA

Trninić: Nema osnova za ocjenu ustavnosti Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je da je Zakon o prevozu u drumskom saobraćaju Srpske usklađen sa ustavom i propisima EU i da nema osnova za pokretanje postupka pred Ustavnim sudom BiH za ocjenu njegove ustavnosti.
Neđo Trninić - Foto: RTRS
Neđo TrninićFoto: RTRS

- Ovaj zakon je donesen 2017. godine i svi podzakonski akti koji su proizašli iz njega usklađeni su sa Zakonom o međunarodnom i međuentitskom drumskom prevozu BiH i sa propisima EU. Ovim propisima donijeli smo olakšice u poslovanju našim prevoznicima - rekao je Trninić Srni.

On kaže da se Zakonom o prevozu u drumskom saobraćaju Republike Srpske uređuje drumski prevoz na području Srpske, te da je ovaj zakon usklađen sa Ustavom, jer je drumski prevoz na području entiteta u isključivoj nadležnosti entiteta.

- Zakonom je uređen pristup tržištu i profesionalno osposobljavanje vozača i u potpunosti je usklađen sa propisima EU, što predstavlja i jednu od naših obaveza - istakao je Trninić.

On je rekao da ga raduje činjenica da je u Republici Srpskoj ostvaren napredak kada je riječ o usklađivanju propisa sa EU i da je šteta što se to posmatra sa potpuno pogrešne strane.

- Uzimajući u obzir da je Federacija BiH na polju transporta još uvijek u 2000. godini, te da im je sistem licenciranja u potpunosti neusklađen, smatramo da bi bilo korisnije fokusirati se na poboljšanje propisa u tom entitetu - poručio je Trninić.

On ističe da Republika Srpska u ovom slučaju može poslužiti samo kao dobar primjer uređenosti ove oblasti.

Petnaest poslanika u Predstavničkom domu parlamenta BiH podnijelo je nedavno Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju Republike Srpske, zbog, kako je navedeno, kršenja odredbi Ustava BiH u pogledu nadležnosti za izdavanje licenci za međunarodni transport.