latinica  ћирилица
20/04/2019 |  11:24 ⇒ 12:37 | Autor: SRNA

Kalinić: Posebnu pažnju posvetiti djeci sa poteškoćama u razvoju

Centar za socijalni rad Istočna Ilidža posebnu pažnju će u narednom periodu posvetiti djeci sa poteškoćama u razvoju i njihovim porodicama s ciljem lakšeg prevazilaženja problema sa kojima se susreću, izjavila je Srni direktor ovog Centra Bosa Kalinić.
Istočna Ilidža - Foto: ilustracija
Istočna IlidžaFoto: ilustracija

Kalinićeva je objasnila da se ove porodice susreću sa ogromnim problemima kao što su finansiranje čestih medicinskih pregleda, polasci u školu i bojazan od neprihavatanja sredine, nemogućnost škola da za ovu djecu pripreme sadržaje u bojama i odgovarajućim fontom, nedostatak personalnih asistenata, fizičke barijere i drugo.

Ona je napomenula da je prošle godine formirano udruženje porodica djece sa poteškoćama u razvoju s ciljem lakšeg rješavanja problema i ostvarivanja različitih prava, te da će Centar nastaviti da podržava rad udruženja.

Kalinićeva je istakla da i hraniteljstvo, kao bitan segment socijalne brige, nije u dovoljnoj mjeri razvijeno, iako su hranitelji u najhumanijoj ulozi pružalaca alternativnog oblika zaštite djeteta, jer tu imaju roditeljske ili porodične resurse u kojima je socijalizacija najuspješnija.

Ona je napomenula da je Centar preduzimao određene aktivnosti na promociji hraniteljstva i edukaciji porodica da bi u slučaju potrebe mogli adekvatno da reaguju, te da su stručni radnici završili obuke o toj temi i ta stečena znanja će svakodnevno primjenjivati.

Kalinićeva je istakla da će jedan od prioriteta u radu biti podrška porodici kao cjelini, te ukazala i na veoma bitnu uloga Centra u humanizaciji životnih uslova starih lica, na neophodnost postojanja dnevnog centra za djecu i mlade sa poteškoćama u razvoju, kao i bračnog i predbračnog savjetovališta zbog velikog broja razvoda.

- Ovi problemi mogli bi lako da se riješe ukoliko na raspolaganje dobijemo prostorije fizijatrije kada presele u novoizgađeni Dom zdravlja Istočno Sarajevo - rekla je Kalinićeva, te dodala da je prošle godine zaprimljeno 19 zahtjeva za sprovođenje postupka mirenja bračnih drugova, a da su tri zahtjeva povučena.

Kada je riječ o prevenciji vršnjačkog i rodnog nasilja, te delinkvencije uopšte, Kalinićeva je navela da će socijalni radnici savjetodavno raditi sa djecom iz porodica pod rizikom.

Kalinićeva je rekla da je tokom prošle godine porastao broja korisnika prava na dodatak za pomoć i njegu drugog lica, te podsjetila da je u 2016. godini taj broj iznosio 258, u 2017. godini 269, a prošloj godini to pravo je koristilo 286 lica.

Prema njenim riječima, pravo na smještaj u ustanovu socijalne zaštite i drugu ustanovu u prošloj godini koristilo je 15 lica.

Izvještaj o radu Centra za cocijalni rad za prošlu, kao i program rada za ovu godinu, nalazi se na dnevnom redu sjednice Skupštine opštine Istočna Ilidža, zakazane za 22. april.