latinica  ћирилица
20/04/2019 |  19:07 ⇒ 20:00 | Autor: RTRS

Ibro Ćufurović deportovan iz Sirije u BiH

Ibro Ćufurović iz Donje Slapnice kod Velike Kladuše, osumnjičen za učešće na stranim ratištima, transportovan je iz Sirije u BiH i nalazi se u pritvoru. Osumnjičen je za krivična djela organizovanje terorističke grupe, protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama i terorizam.

Osim Ćufurovića, na crvenoj Interpolovoj potjernici, nalazi se još 11 muškaraca iz BiH koji se terete za terorizam.

Ibro Ćufurović vratio se u BiH. Šest godina nakon što se, tek što je postao punoljetan, zaputio ka Siriji.

Prije dva mjeseca, zarobile su ga snage sirijskog demokratskog fronta, a američke vazdušne snage sinoć isporučile BiH.

Na domaćem terenu preuzela ga je SIPA i predala Sudskoj policiji.

- Protiv ove osobe je raspisana međunarodna potjernica po naredbi Suda BiH i protiv njega je doneseno rješenje o određivanju pritvora te su ga službenici Sudske policije Suda BiH sproveli u pritvorsku jedinicu Suda BiH. Protiv njega će biti nastavljen krivični postupak u skladu sa zakonom - navode u Tužilaštvu BiH.

Sirijski ratnik-povratnik prije nego se zaputio na strano ratište, čuvao je ovce kod Bilala Bosnića, koji je osuđen na sedam godina zatvora zbog vrbovanja i podsticanja na terorizam.

Sumnja se da ga je on radikalizovao i pomogao mu da ode u Siriju, gdje se oženio i dobio dvoje djece.

- On je jedno od zavedene djece, koja su upućena u Siriju. Naravno, da ta činjenica socijalne krize nije jedini razlog njegovog odlaska tamo. U suštini je država propustila da vodi nadzor nad licima koja su potencijalno opasna i koja sarađuju sa terorističkim organizacijama ili su dio tih terorističkih organizacija. Ibro Ćufurović je očigledno bio pripadnik Islamske države - rekao je DŽevad Galijašević, stručnjak za borbu protiv terorizma.

Do kraja mjeseca, u BiH bi trebalo da bude deportovan i Abdulah Armin iz selefijske zajednice u Ošvama, kojeg su bezbjednjaci prepoznali kao pošiljaoca prijetnji iz Sirije, čak i ovdašnjim imamima, pa i reisu Kavazoviću.

Poseban bezbjednosni problem, upozorava Galijašević, predstavlja više od 100 bh. državljana koji ratuju na teritoriji Idžliba. Među njima je i "šef" bh. vehabija – Nusret Imamović. Lice koje je "samo" na plavoj interpolovoj potjernici, a Ujedinjene nacije tretiraju ga kao jednog od deset "top" terorista.

- Vidite da njegova vojna struktura, njegova zavedena lica i djeca, koja u ovom trenutku prave ozbiljne probleme u Siriji, a da se u ovom trenutku razgovara o konačno ulasku u Idžlib vojnim sredstvima. Dakle, mi ćemo tada imati puno više isporučenih lica, a očito, nemamo mehanizme ni nadzora nad njima. Ne postoji volja u okviru bezbjednosnih agencija u Sarajevu da se oni prate, da se nadziru, da se sankcionišu - ističe Galijašević.

Sudiće im bh. pravosuđe. Galijaševića ohrabruje promjena na čelu Udarnog tima za borbu protiv terorizma i najava glavne tužiteljke da se više neće sklapati nagodbe sa povratnicima sa sirijskog ratišta.

Time bi tebalo da bude prekinuta praksa sklapanja aranžana ispod zakonom propisanog minimuma.

Godina, maksimalno dvije zatvora - a Zakon propisuje od tri do deset godina! Uz sve to, imali su i mogućnost da slobodu "kupe".

- Očigledno Sarajevo stalno šalje poruku da je moguće da se tek tako šetate od Bosne, da odete malo u Siriju, ispucate koji okvir pa se vratite nazad kući i prepričavate priče iz Sirije - kazao je Aleksandar Radić, vojno-politički analitičar.

Koliko je onih koji ih prepričavaju, bh. bezbjednosne službe ne znaju. Ne znaju ni koliko bi ih se moglo vratiti iz Sirije, jer zvaničnog podatka o broju onih koji su se zaputili na sirijsko ratište nema.

Ono što se zna, jeste da tamo, osim muškaraca, ima i žena iz BiH. Prema procjenama, čak 60. I na desetine djece.