latinica  ћирилица
20/04/2019 |  19:10 ⇒ 20:43 | Autor: RTRS

"Skup u Beogradu pokazao da Srbi imaju jedan identitet"

Nakon sinoćenjeg mitinga "Budućnost Srbije", jednog od najmasovnijih skupova ikada održanih u Beogradu, na koji su došli Srbi iz cijele regije, pale su u vodu podjele na bosanske, hrvatske i kosovske Srbe, koje nam se pokušavaju nametnuti, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik. Naveo je da postoji samo jedan identitet i da je to sinoćnji skup pokazao.

Narodni identitet i narodno jedinstvo ne može da se spriječi ma kakve administrativne mjere postojale i za Dodika je propao pokušaj da se Srbi podijele.

Navodi da će, štaviše, identifikacija tek da dobije na snazi, nakon sprovođenja projekata koje će nas povezati u sferi saobraćaja, ali i obrazovanja.

- Gdje ste mogli da čujete da se radi jedinstven bukvar, i taj bukvar koji se koristi ovjde biće korišten i u Srpskoj. Dakle, činjenica je da smo konačno pokrenuli jedan veliki projekat, a to je obilježavanje stradanja u Јasenovcu, u obliku spomen obilježja koje treba biti monumentalno, govori da svaka vrsta zabrane, svaka vrsta nametanja neke priče koja bi spriječila jedinstvo mentalno političko, a ja vjerujem, kasnije i ukupno, ne može biti iznad snage naroda koji to želi - naglasio je Dodik.

Foto: RTRS

Predsjedavajući Predsjedništva BiH odbacuje kritike zbog učešća na mitingu, smatrajući ih minimalnim i beznačajnim.

Povodom saopštenja takozvanog Instituta za istraživanje genocida Kanade, da je njegovo izlaganje bilo antibosansko i da mu treba zabraniti svaki vid političkog djelovanja, Dodik je odgovorio da on nema nikakve veze sa bosanskim identitetom.

- Јa imam srpski identitet, nikad nisam ni čuo za taj institut, nemam pojma ni ko je ni šta je ali nevjerovatno je da to neko tamo prati, s obzirom na vokabular, pretpostavljam da je to neko od Bošnjaka koji žive tamo - rekao je Dodik.

Јedinstveni srpski bukvar, u đačke torbe će, prema najavama, već od iduće godine.