latinica  ћирилица
20/04/2019 |  19:32 ⇒ 20:24 | Autor: RTRS

Biti pripadnik jedinica Civilne zaštite nije posao, to je način života (FOTO)

Republička uprava civilne zaštite i njene jedinice - snažan su i pouzdan sistem zaštite i spasavanja građana i njihove imovine. Osnaženi su podrškom i zaključcima NSRS i izdvajanjima Vlade za opremanje i obuku, ali iznad svega je predanost i hrabrost njenih pripadnika da u pomoć priteknu rizikujući i vlastite živote.

Pažnju javnosti privukli su tokom nedavne akcije evakuacije stradalih u teškoj saobraćajnoj nesreći na putu Pale – Sarajevo kada su, nažalost, smrtno stradale četiri osobe.

Na poziv policije u rekordnom roku na mjestu nesreće deset hrabrih pripadnika dviju jedinica, za traganje i spasavanje na nepristupačnim terenima, kao i za zaštitu i spasavanje na vodi i pod vodom.

Teren nepristupačan, ambis ka Miljacki dubok 180 metara, loši vremenski uslovi...

- Koristili smo i alpinističke i tehnike spasavanja na vodama i ronjenje na dodir. Za 45 minuta voda je narasla 35 centimetara, a rad nam je otežavala i temperatura vode od šest i po stepeni - kaže Nenad Ikonić, stručni saradnik Republičke uprave civilne zaštite za spasavanje na vodi i pod vodom.

Foto: RTRS

Miro Kalem, načelnik Gorske službe spasavanja Srpske istakao da je ova služba uspjela poslije šest i po sati aktivnog rada da evakuiše nastradale osobe i navodi da timski rad mora da postoji, kako bi ovako kompleksne situacije bile riješene.

On je naglasio da je akcija spasavanja bila teška ali ističe daje veliki moral kada znate da radite human posao, zbog čega, kako je rekao, oni i postoje.

Podvigu ovih jedinica javnost u BiH dodijelila je najviše ocjene. Istrajnost da se zadatak do kraja izvrši, bez obzira na sve teže vremenske prilike vrijedna je pohvala.

- Padala je noć i djelimično je posao bio obavljen, ljudi nisu htjeli da napuste teren, rekli su da obezbjedimo rasvjetu, da se zadatak što prije završi. Tek smo oko 22.00 časa izašli - naveo je Darko Ljuboje, zamjenik direktora Republičke uprave civilne zaštite.

Foto: RTRS

Ovaj podvig samo je jedan u nizu, a potvrđuje ispravnost odluke o stavljanju pod okrilje Republičke uprave i specijalizovanih jedinica i sportskih timova poput gorskih službi. A uz alpiniste i ronioce, u humanoj misiji uskoro i opremljeni i obučeni pripadnici tima za urbano traganje i spasavanje.

- Nastojaćemo da Republika Srpska bude po ovome prepoznatljiva, i da pružimo pomoć i van granica, što je u interesu Vlade Srpske i zaključak je Narodne skupštine Srpske - istakao je Mile Međed, direktor Republičke uprave civilne zaštite.

Biti pripadnik jedinica Civilne zaštite stoga nije posao, to je način života.

Pokreću ih humanost i ljubav prema čovjeku, pa istovremeno, ne priželjkuju da iskušavamo njihovu spremnost da priteknu u pomoć.