latinica  ћирилица
20/04/2019 |  21:22 | Autor: SRNA

Dačić: Skup u Berlinu neće biti odlučujući za kosovsko pitanje

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je da predstojeći skup lidera zapadnog Balkana u Berlinu neće biti odlučujući za rješenje pitanja Kosmeta, ističući da Srbija neće popustiti pred pritiscima i ucjenama.
Ivica Dačić (Foto: Kurir) -
Ivica Dačić (Foto: Kurir)

Dačić je rekao da je Njemačka taj skup organizovala bez konsultacija sa ostalim zemljama, osim Francuske, što je, kako je rekao, "dokaz da svako želi da preuzme neko liderstvo" u rješavanju pitanja Kosova.

- Zato danas niko ne govori o formiranju zajednice srpskih opština, već o ukidanju taksa, za šta opet traže da mi učinimo neke ustupke. Tolerantnost međunarodne zajednice dovela je da toga da nismo ostvarili nijedan korak u implementaciji Briselskog sporazuma - naveo je Dačić za TV Prva.

Upitan zašto nije prisustvovao sahrani Mire Marković, supruge bivšeg predsjednika Srbije i SR Јugoslavije Slobodana Miloševića, Dačić, koji je i lider SPS-a, kaže da nije korektno da ide na sahranu Markovićevoj, jer mu ona nije dozvolila da ide na sahranu Slobodana Miloševića.

- Јa sam poslao vijenac koji je položila delegacija visokih funkcionera naše partije. Kao stranka smo uputili saučešće, pomogli organizaciju sahrane. Ostalo je stvar istorijskih ocjena, a mislim da je još rano za njih - rekao je Dačić.

U Berlinu bi 29. aprila trebalo da bude održan sastanak predstavnika Beograda i Prištine, a domaćini skupa su Njemačka i Francuska.