X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
21/04/2019 |  11:13 ⇒ 15:53 | Izvor: SRNA

Sutra davanje počasti poginulim pripadnicima ЈNA

Na mjestu stradanja osmorice pripadnika bivše ЈNA iz grupe "Transporter" u Velikom parku u Sarajevu 1992. godine, sutra će biti položeni vijenci i odata pošta poginulima, saopšteno je iz Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo.
 - Foto: FONET
Foto: FONET

Delegacija iz Istočnog Sarajeva okupiće se sutra u 9.30 časova ispred crkve Svetog Đorđa u Miljevićima, odakle će zajedno otiću u Veliki park u Sarajevu, gdje je u 9.55 časova predviđeno polaganje vijenaca.

U okviru obilježavanja Dana nestalih Srba Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije, u 12.00 časova biće služen pomen nestalim u crkvi Svetog Đorđa, a u 12.30 časova predviđeno je polaganje vijenaca isrped spomen-kosturnice u Miljevićima.

Delegacija Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo i porodica ubijenih rezervista ЈNA prvi put je 2017. na mjestu stradanja položila vijenac i odala poštu ubijenim pripadnicima rezervnog sastava bivše ЈNA iz grupe "Transporter".

Osam pripadnika bivše ЈNA iz grupe "Transporter" su 22. aprila 1992. godine najprije zarobljeni na Aerodromskom naselju, a potom za samo sat vremena zvjerski likvidirani u Velikom parku u Sarajevu zbog čega je taj datum ozvaničen kao Dan nestalih Srba Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije.

Rezervisti ЈNA koji su tog dana stradali su Milivoje Lalović, Đorđe Bjelica, Zoran Marković, Dragomir Đerić, Stevan Đokanović, Vlajko Golubović, Nedeljko Vujičić i Miladin Vukmanović.

Pred Sudom BiH u toku je proces u predmetu "Veliki park", u kojem su četiri lica optužena za ratne zločine protiv ratnih zarobljenika počinjene 1992. godine u Sarajevu.

Optužnica u ovom predmetu tereti bivšeg komandanta Specijalne jedinice MUP-a takozvane BiH Dragana Vikića, bivšeg ministra unutrašnjih poslova takozvane BiH Јusufa Pušinu, te Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića.