latinica  ћирилица
21/04/2019 |  13:36 | Autor: SRNA

Vlasenica: Obilježen Dan oslobođenja

U Vlasenici je danas obilježen Dan oslobođenja opštine u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.
Opština Vlasenica - Foto: RTRS
Opština VlasenicaFoto: RTRS

Tim povodom predstavnici lokalne vlasti, institucija, boračkih udruženja i brojni građani posjetili su Spomen-sobu i položili cvijeće na spomen-obilježje poginulim borcima Vojske Republike Srpske na Vojničkom groblju.

Načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević rekao je da se danas navršava 27 godina od kako je srpski narod formirao svoju vlast u ovoj lokalnoj zajednici.

- Ovaj dan će u istoriji ostati upisan kao dan kada su Srbi shvatili da moraju da se bore za opstanak na ovim prostorima. Sve ove godine samo to i radimo, a to je da čuvamo svoja ognjišta, krsnu slavu i nacionalno biće - rekao je Kraljević.

On je podsjetio da je na današnji dan prije 27 godina spriječen veliki genocid koji je bio planiran nad srpskim narodom, te da o tome postoji jasna dokumentacija.

- I ono što se desilo 1941, 1942. i 1943. godine, kada su mnoge srpske glave ovdje stradale, trebalo je, po tom scenariju, da se ponovi i u proteklom ratu. Srbi su samo to spriječili i ništa drugo - rekao je Kraljević.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Mladen Popović rekao je da je ovim prostorima potrebna istina i pravda, te kritikovao rad Suda i Tužilaštva BiH.

- Na sceni je zloupotreba ovih institucija, koje krivicu za ratna dešavanja na ovim prostorima vide jedino u predstavnicima srpskog naroda, koji su meta optužbi i progona. Takav odnos je neutemeljen, ako se ima u vidu sve ono što se dešavalo u proteklom ratu i broj žrtava koje je ovaj narod podnio - rekao je Popović novinarima.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Vlasenica Spomenko Stojišić rekao je da je u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu na području ove opštine poginulo oko 300 boraca iz ove opštine i jedinica iz drugih dijelova Republike Srpske, koje su se borile na tom ratištu.

Stojišić je ocijenio da bi boračka populacija danas trebalo da ima bolji status u društvu.

- Oni su to zaslužili, jer su nam dali slobodu i stvorili Republiku Srpsku - rekao je Stojišić.

Predstavnici opštinske vlasti u Vlasenici rekli su da je neophodno da obilježavanje ovakvih događaju u budućnosti bude još masovnije.