latinica  ћирилица
21/04/2019 |  15:19 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Obilježen Dan sjećanja na poginule borce VRS sa područja Tuzle

U Bijeljini je obilježen Dan sjećanja na borce Vojske Republike Srpske poginule 21. aprila 1993. godine na Banj brdu na Majevici, kao i sve poginule i umrle borce u odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine sa područja Tuzle. Na današnji dan prije 26 godina 33 borca Prvog bataljona Druge majevičke brigade dali su život za Republiku Srpsku.

Na današnji dan prije 26 godina, na Vaskrs, u velikoj neprijateljskoj ofanzivi, borci Prve majevičke brigade stajali su hrabro na braniku otadžbine.

Nažalost, toga dana njih 33 izgubili su život. 32 borca su ranjena, a desetorica zarobljeni.

- Pali su za Republiku Srpsku, živote su dali, krv prolili na sprskoj teritoriji. Iz Sarajeva harlauču da smo agresori, nismo mogli biti agresori, a ginuti na srpskoj zemlji. Trebali bi to uraditi s druge strane. Јa sam rođen na Majevici, selo Laze, etnički 100 odsto srpsko. Bile su 63 kuće, nema nijedne, selo je napadnuto 1993. godine na Prokovdan - kaže Borivoje Đokić, ratni komandant Prvog pješadijskog bataljona Druge majevičke brigade.

Danijela Panić imala je sedam godina kada je njen otac Slavko Simeunović izgubio život na Banj Brdu. Sjećanja ne blijede na njegovo herojstvo.

- Moj tata nedostaje u svakoj sljedećoj prilici, i kad sam krenula u prvi razred, srednju školu, kad sam završila fakultet, rodila prvo, drugo dijete, u svakom momentu je nedostajao - ističe Panićeva.

Vijence i cvijeće na spomen - obilježje svim poginulim Tuzlacima od 1992. do 1995. godine položile su porodice stradalih, saborci, predstavnici boračkih organizacija Bijeljine i Ugljevika.

- U njuhovu slavu i čast izgrađen je ovaj spomenik da ih se zauvijek sjećamo. Vječno smo im zahvalni i nikad ih nećemo zaboraviti - rekao je Miodrag Stevanović, predsjednik Boračke organizacije Bijeljina.

Boračka organizacija Bijeljine tradicionalno obilježava datume stradanja srpskog naroda od 1992. do 1995. godine.

21. april je jedan od datuma herojstva i borbe za slobodu.