latinica  ћирилица
21/04/2019 |  15:37 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Opština Drinić jedna od rijetkih koja ima više zaposlenih radnika nego stanovnika

Opština Drinić jedna je od rijetkih koja ima više zaposlenih radnika nego stanovnika. Ovdje posao pronalaze i brojni srpski povratnici iz okolnih opština u Federaciji. Osim stalnog posla Drinić je za Srbe povratnike i mjesto gdje traže ljekarsku pomoć. Zvanično - Drinić ima 373 stanovnika, dok je broj onih koji se ovdje liječe veći od 2.000.

Povoljna klima, čist vazduh, mogućnost za egzistenciju - dovoljno je razloga što je doktorka Smilja Bulajić u Drinić došla još prije 18 godina. Iako u šali kaže da je bilo privremeno - i danas je tu.

- Trbuhom za kruhom, vratila sam se u svoj rodni kraj, misleći kako je to na kratko, međutim, ostadoh tu - kaže Bulajićeva.

Iako ima manje od 400 stanovnika, u jednom timu porodične medicine, liječi se čak 2.200 pacijenata.

Mnogi od njih su povratnici u Bosanski Petrovac, ali pravo na liječenje, ostvaruju u Republici Srspkoj.

- Zato što u Bosanskom Petrovcu nisam imao obezbjeđeno liječenje, plaćao sam sve, bilo je skupo i nisam mogao. Međutim, ovdje sam se prijavio, plaćam samo participaciju i normalnos se liječim - priča Duško Stojanović iz Bosanskog Petrovca.

Јoš jedan podatak "krasi" Drinić - 426 lica ovdje su pronašli posao, dok je u ljetnom periodu broj sezonskih radnika daleko veći.

Za poslom ovdje dolaze iz okolnih opština Srpske, dok je Srbima iz Federacije Drinić jedini izvor za egzistenciju. Među njima je i Rajko Stojanović.

- Imam ženu i dvoje djece na fakultetu u Banjaluci. Kao i za svakog čovjeka veliki je značaj, osnovno je imati posao, platu, da bi mogao tu opstati - navodi Stojanović.

I tu nije kraj!Osnovnu školu u Driniću pohađa 88 učenika, a više od polovine njih, na nastavu dolazi iz federalnih opština.

- To je prvenstveno zbog plana i programa koji se radi po onome iz Republike Srpske - ističe Rajka Đumić, direktorka OŠ "Drinić".

Sve to uticalo je i na razvoj infrastrukture.

- U toku je asfaltiranje četiri puta. Dva su završena, jedan je pri kraju, ali vremenski uslovi ne dozvoljavaju da se to završi. Napravili smo kanalizacionu mrežu ove godine i nadam se da će se svi prikopčati na nju - rekao je Milan Grbić, načelnik opštine Drinić.

Opština mala ali skromna – poručuju domaćini. Ovdje slobodnog mjesta ima još, samo je važna ljubav prema netaknutoj prirodi ali i želja za radom.