latinica  ћирилица
21/04/2019 |  16:45 ⇒ 22:30 | Autor: RTRS

Govedarica, Miličević i Šarović u opticaju za predsjednika SDS-a (FOTO)

Vukota Govedarica, Milan Miličević ili Mirko Šarović – ova tri imena su u opticaju za novog predsjednika SDS-a koji će se birati na Skupštini ove stranke sredinom juna. Na današnjoj sjednici Glavnog odbora SDS-a u Istočnom Sarajevu usvojeni su kriterijumi za unutarstranačke izbore, a razgovarano je i o aktuelnoj političkoj situaciji.

Prvo rješenje je da imamo jednog kandidata oko kojeg ćemo se svi okupiti, a drugo da imamo dva kandidata – za aktuelnog prvog čovjeka SDS-a Vukotu Govedaricu oba pristupa su demokratska, a ne krije da je pobornik ovog prvog.

Nakon što je prije par dana Milan Miličević u Tesliću najavio da će biti kandidat za predsjednika SDS-a, a za to mu stigla podrška i od Milovana Bjelice, Govedarica danas potvrđuje da su u trci tri imena – Mirko Šarović, koji se još ne izjašnjava, Miličević i on.

- Koliko vidim to su ta tri imena koja su u opticaju. Dakle, tri imena koja su u opticaju, sigurno su ta imena, druga imena se ne spominju. Lično sam pobornik takvog pristupa da ličnost od zaista velikog autoriteta i integriteta, ne samo u SDS-u, već i u Srpskoj, pa i u BiH, bude ličnost oko koje ćemo se okupiti, ali vidjećemo šta će donijeti vrijeme - naveo je Govedarica.

I.Sarajevo: Sjednica GO SDS (Foto: RTRS)

Nije Govedarica danas želio da komentariše objavljenu fotografiju na kojoj u jednom od kafića u Istočnom Sarajevu neposredno prije sjednice sjede Šarović i Miličević.

Kaže, i on sjedi i razgovara i sa jednim i sa drugim. Ali jeste istakao da je Glavni odbor konstatovao da je donesena dobra odluka da se ne ide ni u kakvu koaliciju sa SNSD-om na bh nivou.

Kaže da bi volio da dođe do usaglašenog stava kako bi bio formiran Savjet ministara, te da SDS ostaje dosljedan u stavu po pitanju MAP-a, odnosno pristupanja NATO-u.

- Naš stav je nepromijenjen, on je dosljedan kao što je bio i u ranijim godinama i svakako dali smo podršku ministrima SDS-a u Savjetu ministara na svim aktivnostima koje su do sada vodili, a kada je u piatnju MAP, pet puta su naši ministri skidali s dnevnog reda godišnji nacionalni plan - rekao je Govedarica.

Nije Govedarica u silnoj podršci ministrima SDS-a pomenuo Dragana Mektića koji je nedavno u federalnim medijima eksplicitno poručio da podržava ulazak BiH u NATO, pa se postavlja pitanje da li je posrijedi posipanje pepelom.

Recimo i to da je sa sjednice Glavni odbor SDS-a ukazao da je ekonomsko-privredni sistem Republike Srpske neodrživ, te da Vlada Srpske zaista mora da napravi dobre mjere kako bi stanje u narednoj godini bilo bolje nego što je danas.