latinica  ћирилица
21/04/2019 |  17:25 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

Uskrs u porodici Tabak

Na dan Uskrsa ekipa RTRS-a posjetila je petočlanu porodicu Tabak iz Barića kod Teslića. U ovoj porodici, uskršnju radost dijele tri generacije.

Raširenih ruku dočekuju rodbinu i prijatelje. Uskrs su započeli molitvom u crkvi, a nastavili bogatom prazničnom trpezom.

Najstarija u porodici, baka Ivka, kaže da se u njenoj mladosti Uskras skromnije obilježavao, a danas domaćice imaju pune ruke posla.

- Sir, jaja, kruh i vino imamo za doručak na Uskrs. Po danu dolazi familija, unučad, da nas ima više. Priprema se sarma i neka druga jela - priča Ivka Tabak.

Brane Tabak, Ivkin sin ističe da je Uskrs praznik ljubavi i mira i oni u porodici ga tako doživljavaju, a poželio je i drugim vjernicima da ga na isti način poštuju i vole.

Porodica Tabak bavi se poljoprivredom, pa je praznik prilika da svi ukućani predahnu.

Vjerske običaje i tradiciju prenose na potomke, a najmlađa u porodici – unuka Darija, o tome najviše uči u crkvi.

- Najviše me raduje farbanje jaja, podijelimo ih drugoj djeci u komšiluku, a ostatak sakupimo se i podijelimo između sebe - ističe Darija.

Cijela sedmica pred Uskrs odiše prazničkom atmosferom. Vjernici na dan Uskrsa okupe se na svetoj misi u crkvi Svetog Јosipa Radnika u centru Teslića.

- Ovdje je lijep običaj da dolaze i pravoslavci i muslimani čestitati Uskrs. Јedni drugima idu za Ramazan, Božić i Uskrs. To je dobro, a mi to i potenciramo kao vjerski službenici, to nam je i zadatak. Јa kao župnik imam i Karitas i ne pitam kome idu sredstva - rekao je Ivan Ravlić, župnik.

Na području opštine Teslić živi od 600 do 700 Hrvata. Župa Teslić jedna je od najbrojnijih u Srpskoj.