latinica  ћирилица
21/04/2019 |  19:21 ⇒ 20:35 | Autor: Agencije

Ankete: Zelenski novi predsjednik Ukrajine

Komičar Volodmir Zelenski pobijedio je na predsjedničkim izborima u Ukrajini, pokazuju prvi rezultati izlaznih anketa.

Prema rezultatima anketa nakon drugog kruga izbora, Volodimir Zelenski je osvojio 73 odsto glasova, a dosadašnji predsjednik Petro Porošenko oko 25 odsto, javlja Rojters.

U prvom krugu izbora 41-godišnji Zelenski osvojio je 30 odsto glasova, dok je Petro Porošenko ostao ispod njega sa 15,9 odsto glasova. Pravo glasa imalo je 42 miliona Ukrajinaca.

Zelenskom je i u predizbornim istraživanjima data prednost. On u popularnoj televizijskoj seriji tumači lik antikorupcijskog predsjednika. 

Porošenko se teško borio protiv optužbi da nije okončao sukobe na istoku zemlje, da nije povratio Krim niti se izborio sa korupcijom i oligarhijama.

Agencija Rojters je ocijenila da je pobjedom Zelenskog Ukrajina ušla u neizvjesne političke vode zbog toga što on nema nikakvog političkog iskustva.

Navodi se da Zelenski dolazi ne čelo države u momentima neriješenih odnosa Zapada sa Rusijom nakon što je Moskva aneksirala Krim i pružila podršku proruskim snagama na istoku Ukrajine. Zelenski rekao da će okončati rat ali nije poznato na koji način planira to da učini.

Povezane vijesti:

Porošenko priznao poraz