latinica  ћирилица
21/04/2019 |  22:22 ⇒ 22/04/2019 | 08:11 | Autor: RTRS

Održan prvi Festival "Јapanske trešnje - U spomen Јadranki Stojaković" (FOTO)

U Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci održan je prvi Festival "Јapanske trešnje - U spomen Јadranki Stojaković".
Koncert u čast Јadranki Stojaković - Foto: RTRS
Koncert u čast Јadranki StojakovićFoto: RTRS

Publika je imala priliku da uživa u zvucima tradicionalne japanske muzike u izvođenju Ansambla Bi kom iz Tokija ali i da se upozna sa nekim od instrumenata koji predstavljaju neizostavni dio japanske kulturne zaostavštine.

Željka Cvijanović sa gostima (Foto: RTRS)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je uvjerenje da će ovaj festival, kao i slični događaji na kojima se promoviše bogatstvo različitih kultura, doprinijeti jačanju prijateljskih veza Srpske i Јapana, te ocijenila kako je Stojakovićeva notama spojila dvije kulture.

Prvi Festival japanske trešnje zamišljen je kao vid kulturne razmjene između Јapana i Republike Srpske, koji naglašava kako razlike, tako i sličnosti kultura ovih zemalja. Јapanci tradicionalno posmatraju trešnjin behar u društvu prijatelja i porodice proslavljajući na taj način dolazak proljeća, nove početke i doba u kojem čovjek treba da razmisli o sopstvenom životu koji je kao trešnjin cvijet - prelijep, ali kratak i brz. 

Veče posvećeno Јadranki Stojaković (Foto: RTRS)

- Nadam se da ćemo ovu godinu početi i dobrom duhu, time što ćemo kroz ovaj događaj doprinijeti poboljšanju odnosa između Јapana i Republike Srpske - rekao je ambasador Јapana u BiH Hidejuki Sakamoto.

Članice japanskog Ansambla Bi kom pored tradicionalne muzike prisutne su obradovali melodijama pjesama nekada velike jugoslovenske zvijezde Јadranke Stojaković koja je 20 godina života provela u ovoj zemlji. 

Јapanska grupa BI-Kom (Foto: RTRS)

Prvi Festival japanske trešnje organizovan je u saradnji sa Ambasadom Јapana u BiH i Kabinetom predsjednice Republike Srpske.

- Moram reći da je Јapan jedan od najvećih donatora, kada je u pitanju BiH, od završetka rata pa do danas. Realizovali smo zajednom čitav niz projekata. Mnogo projekata na nivou lokalnih zajednica, mnogo projekata koji su podrazumijevali edukaciju i usavršavanje naših kadrova u Јapanu, a koji su se nakon toga vratili i primijenili to ovdje. Isto tako, ovo veče služi i kao podrška našem Udruženju oboljelih od ALS-a - navela je predsjednica Cvijanović.

Željka Cvijanović dodijelila plaketu (Foto: RTRS)

Cvijanovićeva je dodijelila plaketu "Palata Republike Srpske" japanskom ambasadoru za pružanje podrške u obrazovnom, kulturnom i naučnom razvoju društva, organizaciji humanitarnih akcija, kao i za jačanju sveukupnih odnosa između Јapana i Srpske.

Kao gosti koncerta na prvom Festivalu japanske trešnje publici se predstavio ansabl Etno grupe "Trag" iz Banjaluke.

Etno grupa Trag (Foto: RTRS)