latinica  ћирилица
22/04/2019 |  07:46 ⇒ 10:29 | Autor: SRNA

Odata počast poginulim pripadnicima ЈNA u Velikom parku

Na mjestu ubistva osmorice pripadnika bivše ЈNA iz grupe "Transporter" u Velikom parku u Sarajevu 1992. godine danas su članovi njihovih porodica i predstavnici Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo položili vijence i zapalili svijeće.
Stradanje Srba - Foto: RTRS
Stradanje SrbaFoto: RTRS

Delegacija Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo i članovi porodica ubijenih rezervista ЈNA prvi put su 2017. godine na mjestu ubistva položili vijence i odali poštu ubijenim pripadnicima rezervnog sastava bivše ЈNA iz grupe "Transporter".

Rezervisti ЈNA koji su tog dana stradali su Milivoje Lalović, Đorđe Bjelica, Zoran Marković, Dragomir Đerić, Stevan Đokanović, Vlajko Golubović, Nedeljko Vujičić i Miladin Vukmanović.

Osam pripadnika bivše ЈNA iz grupe "Transporter" je 22. aprila 1992. godine najprije zarobljeno na Aerodromskom naselju, a potom za samo sat vremena zvjerski likvidirano u Velikom parku u Sarajevu.

Od njih osam pronađena su dva tijela - Nedeljka Vujičića i Zorana Markovića, dok se za ostalih šest još traga, zbog čega je taj datum - 22. april ozvaničen kao Dan nestalih Srba Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije.

Pred Sudom BiH u toku je proces u predmetu "Veliki park", u kojem su četiri lica optužena za ratne zločine protiv ratnih zarobljenika počinjene 1992. godine u Sarajevu.

Optužnica u ovom predmetu tereti bivšeg komandanta Specijalne jedinice MUP-a takozvane BiH Dragana Vikića, bivšeg ministra unutrašnjih poslova takozvane BiH Јusufa Pušinu, te Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića.

U okviru obilježavanja Dana nestalih Srba Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije u 12.00 časova će biti služen pomen nestalim u crkvi Svetog Đorđa u Miljevićima, u Istočnom Novom Sarajevu, a u 12.30 časova predviđeno je polaganje vijenaca ispred spomen-kosturnice u Miljevićima.