latinica  ћирилица
22/04/2019 |  08:00 ⇒ 20:35 | Autor: RTRS

Banjaluka proslavila rođendan (FOTO)

U Banjaluci je danas brojnim manifestacijama obilježen Dan grada i 74 godine od oslobođenja od fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Obilježavanju Dana grada prisustvovale su delegacije 15 gradova iz okruženja i regiona, kao i delegacije iz Kotovska iz Rusije i Lavova iz Ukrajine, za koje je rukovodstvo grada upriličilo svečani prijem.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, gradonačelnik Igor Radojičić i brojni zvaničnici položili su vijence na Spomenik palim borcima NOR-a na Trgu palih boraca, povodom Dana grada Banjaluka.

Gradonačelnik Igor Radojičić ugostio je i ambasadora Ruske Federacije u BiH Petra Ivancova koji u Banskom dvoru prisustvuje otvaranju izložbe arhivskih dokumenata "Banjaluka centar Vrbaske banovine".

Monografija i izložba pod nazivom "Banjaluka - centar Vrbaske banovine" adekvatne su za obilježavanje Dana grada jer je to vrijeme zlatni period razvoja iz kojeg je ostalo cijelo urbano jezgro i niz drugih građevina, a svjedoče i o ljudima koji su imali viziju, izjavio je banjalučki gradonačelnik Igor Radojičić.

Foto: RTRS

Gradonačelnici Banjaluke Igor Radojičić i Kumanova Maksim Dimitrijevski potpisali su danas sporazum o bratimljenju dva grada.

U okviru saradnje među gradovima, gradonačelnici Banjaluke i Trebinja Igor Radojičić i Mirko Ćurić otvorili su danas "Hercegovačku kuću", prodajni objekat u Ulici Braće Mažar i majke Marije broj devet, u kojoj će Banjalučani moći da kupe autohtone hercegovačke proizvode.

U Banskom dvoru je održana svečana akademija povodom Dana grada na kojoj su uručene aprilske nagrade. Ove godine najveće gradsko priznanja dobili su Abas Arslanagić i Kolja Mićević.

Svečanoj akademiji prisustvovala je predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović.